VIJESTI

Razbili smo 4 mita o njezi kože

Njegujete li kožu posve pogrešno?
skin 
Brinuti se o vlastitoj koži vrlo je bitno, no ne uvijek i jednostavno. Internet je prepun kontradiktornih savjeta i marketinških strategija koje nas ne savjetuju uvijek na koji način ispravno njegovati svoju kožu. Kako bismo vam olakšali život i doveli vašu kožu u odlično stanje, donosimo vam 4 klasična mita o njezi kože i pripadajuće činjenice koje zapravo drže vodu. Spremni?

1. Ako imate suhu kožu, pijte više vode
Konzumacija vode je svakako bitna za održavanje kvalitete i zdravlja kože, no znači li suha koža da vam nedostaje vode? Apsolutno ne. U slučaju da dovoljno ne hidratizirate kožu, moglo bi doći do privremene dehidracije kože koju ćete prvenstveno primijetiti na usnama, a ne na koži lica. Većina nas pije barem litru i pol vode dnevno, i u tom slučaju višak vode nikako neće pomoći zdravlju kože. Zamislite to ovako: konzumacija litara vode dnevno neće pomoći hidratizirati vašu kožu, baš kao što niti ležanje u kadi punoj vode neće pomoći utežiti vašu žeđ.
 
skin
2. Ako nema sunca, ne treba vam krema s faktorom za sunčanje
Ponovno, ovaj mit ne može biti dalje od istine. UVA zrake dopiru do nas kroz čitavu godinu, pa čak i u siječnju ili na vrlo oblačan dan. One istovremeno uzrokuju uništavanje kože, preuranjeno starenje, bore, proširene pore, hiperpigmentacijske mrlje. Ako ste pametni, mislit ćete dugoročno i na zdravlje svoje kože, a ne samo na estetiku - izloženost suncu bez adekvatne zaštite može uzrokovati i maligne promjene. Noću, naravno, nema ovog štetnog zračenja i nije nam potreban SPF.
 
skin
3. Anti-ageing proizvodi mogu izbrisati bore
Apsolutno ne. Koji god proizvod za zrelu kožu kupili, budite uvjereni da će one bore koje već imate na svojem licu ondje i ostati. Nažalost, većin anti-age njege nije dizajnirana tako da bude reverzibilna već preventivna metoda protiv bora - zato uglavnom i djeluje putem mehanizma ubrzavanja stanične izmjene i(li) putem antioksidacijskih procesa. Upravo zato, istina je i da anti-age njegu trebate početi koristiti već danas - čak i ako imate dvadesetak godina. Jedini sastojak koji dokazano pegla borice do određene mjere su proizvodi koji pripadaju skupini retinoida - derivata vitamina A, i koji potiču sintezu kolagena.
 
choco
4. Čokolada uzrokuje akne
Iako osjetljivost i intolerancija na hranu postoje kao medicinski problemi, i premda je moguće da vam nešto u čokoladi uistinu smeta, za većinu nas čokolada neće biti primarni uzročnik akni. Na isti način, za većinu nas gluten neće biti primarni uzročnik problema s kožom. Ono što bi uistinu moglo biti problematično za dobar dio nas je, vjerovali ili ne, mlijeko. Netolerancija na laktozu iz mlijeka može uzrokovati probleme s kožom, no isto tako i s probavom. Dakle, ako imate probavnih smetnji i nekoliko novih prištića svaki put kad jedete mliječne proizvode, možda je vrijeme da ih probate izbaciti iz prehrane i vidjeti ima li ova radnja pozitivni efekt na vaš ten.

J. S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 13.05.2015. u 15:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p