VIJESTI

Razmišljate o suplementima za rast kose? Razmislite ponovo...

Biotin ipak nije magičan odgovor za lijepu kosu
hair 
Mislite li da će vam kura biotinom dati prekrasnu, dugu i bujnu kosu? Novo istraživanje pokazuje da put do lijepe kose ipak nije popločen tableticama ovog suplementa.

Istina je malo drugačija: premda biotin jača kosu, on zapravo ne dovodi do bržeg rasta kose. Glavni mineral u našoj kosi je sumpor kojeg biotin sadrži, a nama treba vrlo malo ovog sastojka kako bismo kosu održali snažnom. Međutim, to ne znači da će svakodnevna pojačana konzumacija biotina dovesti nužno i do lijepe kose. Biotin će dakle, svakako ojačati vašu kosu, no samo do granice koja je određena vašom genetikom, a ono što zasigurno niste znali je da biotin već unosite u organizam, čak ako i ne koristite suplemente – i to hranom. Orašasti i mliječni proizvodi odličan su primjer namirnica bogatih biotinom koji će sjajno djelovati na vašu kosu iznutra.
 
hair
Međutim, ako nemate deficit biotina u organizmu, onda vam niti pojačana konzumacija orašastih plodova niti uzimanje suplementa neće pomoći doći do lijepe i snažne kose. Ako se pravilno hranite, postoji velika vjerojatnost da vam u organizmu ne manjka optimalna razina biotina, te uzimanjem ovog suplementa ne radite ništa osim uzaludnog trošenja novaca.
 
hair 
Ako vam je kosa pak naglo postala krhka i lomljiva, moguće je da u organizmu uistinu imate deficit biotina pa biste, prije svega, trebali provjeriti kako se hranite. Preporučena dnevna doza biotina je 2.5 mg te se ova doza ne bi smjela prekoračiti jer bi previsok sadržaj biotina mogao negativno djelovati na vašu razinu vitamina C u organizmu, uzrokovati visok šećer i kožne osipe. Zaključno, s biotinom budite oprezni i ne smatrajte ga bezopasnim suplementom koji ćete uzimati po vlastitom nahođenju.

J. S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 08.04.2015. u 10:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p