VIJESTI

Retinol: sastojak koji dokazano briše bore i pore

Sve što ste htjeli znati o najpotentnijem kozmetičkom sastojku
dermalogica
 
Retinol - jedan od najpotentnijih kozmetičkih sastojaka s pravom zaslužuje titulu jedinstvene beauty komponente koju bi u svoju standardnu rutinu njege kože trebale uključiti sve žene s estetskim nedostacima kože: borama, proširenim porama, aknama, miteserima, mrljama i slično. Dobro ste pročitali, jedan sastojak koji može uspješno sanirati čitav spektar dermatoloških problema postoji, i radi se o vitaminu A. Međutim, s hvalom nerijetko dolaze i dezinformacije pa se tako mnoge žene boje početi koristiti proizvode s retinolom. Trebamo li se uistinu bojati ovog magičnog sastojka koji je promijenio lice kozmetičke industrije i pomaknuo granice djelotvornosti topičkih proizvoda? Koliko ga dugo trebamo primjenjivati i postoji li dobna granica za anti-age njegu, kao i mnoga druga pitanja adresirala je Jelena Jakić, dr. med., specijalistica dermatovenerologije.

Retinol je jedan od rijetkih sastojaka u kozmetičkim proizvodima koji posjeduje znanstvene studije koje potvrđuju da snažno djeluje na bore. Koja je njegova tajna?
Vitamin A ima svoje posebno mjesto u dermatologiji bilo da se radi o lijekovima koji su njegovi derivati za sistemsku primjenu ili oni koji se koriste lokalno kao pravi lijek za puno dermatoloških bolesti i  problematične kože u širem smislu.Njegova primjena je uvelike olakšala život s nekim teškim bolestima i s vremenom je uočeno njegovo pozitivno djelovanje na strukturu i obnovu kože te se desetljećima koristi kao moćna molekula u anti-ageing lokalnim pripravcima. Retinol se u koži vrlo brzo pretvara u retinoičnu kiselinu. Retinoična kiselina sama po sebi je vrlo agresivna na površini kože i djelotvorna je tek kada uđe u jezgru stanice gdje se događaju diobe i šalju signali drugim stanicama da se dijele i obnavljaju. Kao rezultat ovog djelovanja na staničnu DNA događa se obnova svih slojeva kože, učvršćivanje kolagena i stvaranje novih fibroblasta koji sintetiziraju međustanične važne molekule u dubokim slojevima kože. Bez tih molekula (kolagen, elastin glukozaminoglukani…) koža stari, gubi čvrstoću, elastičnost, vlažnost i debljinu, nastaju bore. Retinol vraća život u kožu i doista je regenerira iz dubine. 
  
dermalogica 
Može li retinol djelovati i na probleme masne kože poput akni, mitesera i proširenih pora?
Retinol se osim za anti-ageing koristi i za druga stanja kao što su problematična koža kod akni, bilo da su one aktivne, u vidu mitesera ili su vidljive proširene pore bez patoloških zbivanja. Nakon preporučene primjene od strane dermatologa kod patoloških stanja, potrebno je minimalno 6 tjedana redovite upotrebe za pravi rezultat. Tada ne treba stati s primjenom jer rezultat nije konačan. Kožu je potrebno održavati vezano za problematiku na razne načine naročito ako se radi o samom tipu kože koji u svojoj strukturi ima pojačano stvaranje mitesera, proširene pore ili pojačano lučenje žlijezda lojnica. Retinol ima sebosupresivno djelovanje: smanjuje veličinu lojnice i regulira njezin rad. 
  
retinol 
Postoji li dobna granica kad se preporuča početi koristiti retinol?
Dobna granica za primjenu retinola ne postoji. Koriste ga svi, od tinejdžera s problematičnom kožom do najstarijih generacija u smislu anti-ageinga i regeneracije kože. Idealan je za osobe s aknama u odrasloj dobi jer rješava problem akni i prve bore. Ukoliko se preporuča za anti-ageing klinička slika ponekad nije u skladu s godinama tako da vrlo mlade kože znaju imati izražene znakove starenja u smislu bora i gubitka elastičnosti i trebaju krenuti s primjenom retinola za ovu indikaciju već u kasnim 20-im godinama.
  
Retinol dolazi u različitim koncentracijama u proizvodima... U kojoj koncentraciji možemo očekivati konkretne rezultate kad su problemi poput bora i akni u pitanju?
Ukoliko se radi o kremi koja sadrži retinol onda savjetujem da minimalna koncentracija bude 0,4% da bi nakon redovite upotrebe vidjeli rezultate u smislu povećanja debljine kože u svim njenim slojevima što se prostim okom vidi kao zategnuta koža s vidno smanjenim brojem bora.  
  
dermalogica  
Po čemu se Dermalogica Overnight Retinol Repair razlikuje od ostalih klasičnih tretmana s retinolom?
Dermalogica Overnight Retinol Repair se od sličnih proizvoda razlikuje po:
a) načinu na koji se doprema u kožu jer je inkapsuliran u liposome, male zaštitne ovojnice kristalne strukture koje se stapaju sa staničnom membranom, pa se vrlo visoka koncentracija doprema do dubokih slojeva kože uz minimalan rizik od iritacije. Do iritacije dolazi zbog pretvaranja retinola u retinoičnu kiselinu koja je aktivna molekula unutar stanice, ali je na površini kože iritirajuća. Inkapsulirani retinol se postepeno otpušta i dokazano brže prodire u duboke slojeve kože te je manje podložan razgradnji.
b) Uz retinol su još dva snažna peptida i kompleks bakra i aminokiselina koji energetski podižu fibroblaste (tvornice kolagena) do neslućenih razina i u 15 dana daju vidljive rezultate.
dermalogicaKoliko dugo moramo koristiti retinol prije nego primijetimo prve konkretne rezultate i je li učinak permanentan ili traje samo dok koristimo proizvod?
Retinol kao anti-ageing molekula mora biti redovito primjenjivan na koži minimalno 6 tjedana za prve rezultate, a maksimalni rezultat ovisi o stanju kože u samom startu tako da je svaki pacijent slučaj za sebe i ne postoji jedinstveni obrazac. Obnova će svakim danom biti sve bolja, a optimalni rezultati bit će postići za 3-4 mjeseca. S primjenom treba nastaviti radi održavanja kože mladom, mogućih novih oštećenja i očuvanja stanične DNA. Vrijeme nije ograničeno i doista se može koristiti zauvijek. Kod problematične kože postignuti rezultati mogu biti privremeni jer kod takve kože je čitav mozaik razloga koji dovode do akni i masne kože tako da neki od uzročnika (hormoni, stres, genetika...) mogu ponovno pogoršati stanje.

Smiju li trudnice i dojilje koristiti retinol? 
Retinol ne smiju koristiti trudnice zbog dokazanog štetnog djelovanja vitamina A na plod kod peroralne upotrebe. Ako ga žena koristi lokalno u kremi i ostane trudna treba prestati s upotrebom čim posumnja na mogućnost trudnoće.Ovdje se radi o minimalnoj mogućnosti resorpcije iz kože u krvotok, ali svakako je preporuka da se ne koristi. Nakon poroda i dojenja žena može ponovo započeti s tretmanom. Upotreba retinoida ne umanjuje mogućnost trudnoće samo je važno da ga trudnica u tom osjetljivom razdoblju ne koristi.

Djeluje li retinol na tamne mrlje na koži?
Tamne mrlje na licu, ukoliko su smještene duboko u koži što je vrlo često slučaj, jako teško rješavamo uz pomoć lokalnih pripravaka za kućnu upotrebu. Retinoična kiselina ubrzano ljušti površinski sloj kože, a bazalni sloj potiče na obnovu što je način kojim djelujemo na tamne mrlje na koži. Potrebno je duže vrijeme da one izblijede, ali retinol ima važno mjesto u njihovom brisanju.
  
dermalogica 
Trebamo li pojačanu zaštitu od UV zraka tijekom korištenja retinola?
Sama činjenica da se retinol koristi kao noćni tretman govori da je fotoosjetljiv i podložan razgradnji. Retinol snažno potiče obnovu stanica, mlade stanice nisu dovoljno zaštićene od UV zraka i potrebno je koristiti proizvode koje sadrže maksimalnu zaštitu i to fizičku, odnosno mineralnu. Proizvodi s kemijskim zaštitnim faktorima kožu mogu dodatno iritirati.

Zašto retinol i njegovi derivati mogu izazvati iritaciju i ljuštenje kože?
Primjena retinola mora biti postepena jer je vrlo često potrebno da se u stanicama kože izgrade novi receptori (koje s godinama gubimo) za retinol odnosno retinoičnu kiselinu. Stoga su simptomi poput iritacije, crvenila, zategnutosti i ljuštenja kože posve normalni, ali ih postepenim uvođenjem retinola i drugih oblika vitamina A kao i optimalne koncentracije možemo ublažiti. Kontinuiranom primjenom početni simptomi nestaju. Nažalost, postoje pacijenti koji su alergični na retinol i u slučaju alergijske reakcije moraju prestati s primjenom.
  
Više o proizvodu pronađite ovdje.
Proizvod je dostupan u svim DermaCare centrima i boljim kozmetičkim salonima.
  
Jelena Skendžić
Foto: PR

Objavljeno: 17.11.2015. u 14:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p