VIJESTI

Šokantni toksikološki rezultati kozmetike u hrvatskim dućanima

Kozmetički proizvodi opasni po zdravlje?
makeup
 
Puderi, ruževi, olovke za oči, maskare... dio naše beauty svakodnevice ili izvor zaraze? Ako je vjeovati najnovijem izvješću istraživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, od 114 uzoraka kozmetike čak je njih 36 bilo zdravstveno neispravno.
  
Prema pisanju portala jutarnji.hr, u izvješću koje se bavi ispravnošću hrane i predmeta opće upotrebe sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, stoji da ukupno 36 predmeta nije ispravno zbog prisutnosti prevelikih količina olova u kozmetičkim proizvodima te se sporni proizvodi moraju maknuti s tržišta. No, javnost o tome nije pravovremeno informirana. Također, informacije o kojim se točno proizvodima radi nisu dostupne javnosti. U određenim koncentracijama, olovo je opasno jer može afektirati eritrocite, odnosno crvena krvna zrnca, što pak može dovesti do anemije.
  
makeup 
Dodatno, od je 688 uzoraka gotove hrane u objektima za odgoj i obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu te drugim društvenim objektima, u čak 16 uzoraka utvrđeno je mikrobiološko zagađenje, a isti problem je pronađen i u 18 od 300 uzoraka originalno pakirane hrane u objektima za promet na malo na gradskom području. U tim se objektima hrane i djeca, za jutarnji.hr potvrdio je toksikolog Franjo Plavšić, a Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača dodao je kako ovi rezultati ukazuju da je prekršeno temeljno pravo potrošača na sigurnost, a time i na zdravlje.
 
J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 13.10.2015. u 10:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p