VIJESTI

Spas za gadljive ljubitelje kozmetike

Imaju li kreme s puževom sluzi dobru alternativu?
skincare 
Ako imate bore, ožiljke od akni, pigmentaciju ili zapravo bilo koji dermatološki problem, sigurno ste negdje čuli dobronamjeran savjet da je puževa sluz prava stvar baš za vaše tegobe. No, je li to baš tako?

Kad vam netko kaže da trebate početi koristiti kremu s puževom sluzi, mnoge od nas će ustuknuti pred takvim prijedlogom. S jedne strane, kreme s puževom sluzi mogle bi smetati etičke konzumente kozmetike koji ne žele koristiti proizvode na životinjskoj bazi, a drugoj skupini ljudi mogla bi estetski zasmetati ideja stavljanja ovog sastojka na lice. Iz kojeg god razloga osjećali otpor prema ovom tipu proizvoda, bitno je znati što ga ustvari čini i postoji li za njega adekvatna alternativa. Djelatne tvari puževe sluzi zapravo su alantoin i glikolna kiselina - prvi sastojak djeluje na glatkoću kože i razinu hidratacije, a drugi vrši jedan tip kemijske ekfolijacije obnavljajući kožu.
 
skin
Puževu sluz u tom smislu možemo smatrati optimalnim anti-age sastojkom krema, no ono što često ne znamo je da se u praksi ovi sastojci pronalaze i u brojnim drugim proizvodima koji se ne deklariraju kao krema na bazi puževe sluzi. Alantoin je vrlo česti sastojak brojnih proizvoda za njegu lica, a glikolna kiselina u značajnijim koncentracijama može se pronaći u brojnim keratolitičkim proizvodima. Dapače, kombinirani pristup korištenjem proizvoda poput tonika na bazi glikolne kiseline, i zatim seruma s alantoinom, hijaluronskom kiselinom ili čak njegujućim biljnim ekstraktima, polučit će značajno bolje rezultate od korištenja jedinstvenog proizvoda s nazivom “krema s puževom sluzi”. Ukratko, ako ste gadljivi, ovaj proizvod možete slobodno preskočiti.

“Premda može utjecati na teksturu kože, puževa sluz nema značajne potvrđene anti-age beneficije na kožu, osim anegdotalnih svjedočenja. Enzimatska svojstva i alantoin mogu donekle djelovati pozitivno na kožu, no njihova je učinkovitost ovisna o izvoru sirovine”, izjavio je poznati plastični kirurg s Park Avenuea, dr. Matthew Schulman.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 22.07.2015. u 12:26

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p