VIJESTI

Stanite na kraj dosadnim miteserima

Što koristiti kod problematične kože pune otvorenih komedona?
skin
 
Gotovo da i nema osobe koja ih nema makar na nosu, no svejedno ih ubrajamo u jednu od onih najiritantnijih pojava koje mogu zadesiti naše lice. Naravno, riječ je o miteserima ili otvorenim komedonima. Što učiniti kada naše lice koloniziraju ružne crne točkice?

Prvo, trebate znati što su miteseri. Radi se o proširenim kanalićima pora u kojima su se nakupili zaostaci mrtvih stanica koje se nisu pravilno odljuštile s kože, otvrdnuti sebum i nečistoće. Međutim, agresivnim i učestalim pranjem nećete se lako riješiti mitesera - dapače, možete samo pogoršati stanje. Kod problema mitesera, radi se zapravo o blagom obliku akni, no premda miteseri u pravilu nisu upaljene akne kao što su to klasične acne vulgaris, do upale lako može doći kada u pori imate čep koji dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju u anaerobnom mediju. Iz tog razloga, mitesere je poželjno pravilno tretirati. Korištenje nekomedogene i neiritativne kozmetike, kao i redovito odstranjivanje šminke i čišćenje lica, glavni su preduvjet zdravlja svake kože, a u ovom tekstu ipak ne govorimo o osnovama higijene i pravilne njege već posebno naglašavamo tri klasične, posve provjerene metode koje djeluju specifično na mitesere.
 
skin
Jedna od klasičnih opcija je ekstrakcija koju ćete obaviti kod kozmetičarke. U principu, ekstrakcije se mogu obaviti i doma, no zbog toga što nevješto rukujemo izvlačenjem sadržaja i pritom riskiramo ozljedu kože koja može rezultirati dugotrajnim crvenilom ili ožiljkom, uputno je ipak otići kod kozmetičarke. Ona će uz piling, navjerojatnije na bazi enzima, prvo otvoriti vaše pore, zatim ih dobro napariti i stručno obaviti ekstrakciju, a nakon toga će i propisno očistiti, odnosno dezinficirati vašu kožu.

Druga metoda koju je uputno obavljati doma svakodnevno je nanošenje nekog proizvoda koji u sebi sadrži salicilnu kiselinu. Salicilna ili beta hidroksilna kiselina obično u proizvodima dolazi u koncentraciji do dva posto što je sasvim dovoljno da se, uz uvjet dovoljno niskog pH proizvoda, izvrši temeljiti kemijski piling vaše kože. Prednost kemijskog pilinga naspram mehaničkog je ta što kemijske varijante ne oštećuju kožu nanoseći grubim česticama oku nevidljive traume, te to što salicilna kiselina ulazi u samu poru te čini labavima lipidne spone koje začepljuju poru, omogućujući im da jednostavnije izađu iz te pore.
 
skin
Treća opcija o kojoj bi svi s problemom mitesera trebali razmisliti su retinoidi. Ova skupina proizvoda koja u sebi sadrži derivat vitamina A, odlično regulira i popravlja način na koji se pora čisti, odnosno način na koji se stanice kože izmijenjuju. Osim što djeluje direktno na problem, retinoidi sjajno mijenjaju teksturu kože brišući borice i smanjujući pore, i oni su trenutačno jedini takav tip proizvoda na tržištu koji dokazano djeluje, no nisu bez mane. Naime, ljudi s prirodno osjetljivijom kožom ih najčešće ne podnoese dobro zbog pretjeranog ljuštenja i crvenila kože koje dolazi kao jedna od nuspojava ovakvog tretmana.
 
skincare
Na koji se god način tretiranja mitesera odlučite, imajte na umu da problem proširenih pora nećete nikada riješiti u potpunosti, i njegu ćete morati provoditi ciljano i kontinuirano da biste zadržali postignute dobre rezultate. Tek starenjem, koje prirodno donosi i slabljenje rada žlijezda lojnica, ili otklanjanjem problema poput hormonalnog disbalansa koje uzrokuje pojačano mašćenje kože, postepeno ćete se moći riješiti mitesera.

J. S.
Foto: Pinterest, PR
Objavljeno: 05.04.2015. u 12:00
Tagovi: koža, njega kože

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p