VIJESTI

Što je seksi?

Od oblina do mršavica i opet natrag

„Prava ljepota dolazi iznutra" i „Ljepota je oku promatrača!" su dvije izreke koje će vjerojatno poneku ženu natjerati da zakoluta očima. Naravno da se na duge staze više gleda karakter neke osobe nego duljina nogu i naravno da nemamo svi isti ukus, ali to ne sprečava razvoj trendova, kako modnih, tako ni onih u građi tijela. Kažu da se danas obline vraćaju u modu, a antropolozi i sociolozi kažu da to ni malo ne čudi pošto je svijet nedavno pogodila kriza. Navodno muškarci u vrijeme krize žele žene velikih grudi i širokih bokova jer simboliziraju instinkt za preživljavanje i bogatstvo. Ima logike, jer kroz povijest se uvijek oblo tijelo smatralo privlačnim jer je simboliziralo bogatstvo.

Kako je to izgledalo u nedavnoj povijesti?

 

Pedesete

Bettie Page

Uspon Christiana Diora ženama je donijeo nevjerojatne modne komade, ali i cijelu revoluciju donjeg rublja. Gaćice s posebnim umecima na stražnjici i tzv. torpedo grudnjaci su uz steznike bili najpopularniji oblici donjeg rublja. Marilyn Monroe, Jane Mansfield i Bettie Page krasile su muške sobe.

Poslijeratno razdoblje ženama je vratilo ulogu kućanice, stoga i pornografija toga vremena često stavlja ženu upravo u taj kontekst. Mjere 90-60-90 su do danas zlatni standard, a Marylin je navodno uvijek skraćivala jednu potpeticu na cipeli kako bi zavodljivo njihala bokovima.

Šezdesete

Audrey Hepburn

Dječačka figura i srneći Bambi pogled su bili must have šezdesetih, sve zahvaljujući Twiggy i Audrey Hepburn. Zora seksualne revolucije stanjila je bokove, skratila kosu, a ženstvene siluete zamijenili su ravni krojevi i pomalo hladni chic Jackie Kennedy.

Sedamdesete

Patti Hansen

Girl power! Žene napokon uživaju u seksualnim slobodama u punom smislu te riječi. Kontracepcijske pilule i preuzimanje vlastite sudbine u svoje ruke stvorilo je generaciju žena razbarušene kose, spremnih na rušenje stereotipa.

Farrah Fawcett je bila utjelovljenje upravo jedne takve žene, baš kao i Patti Hansen koja je partijala rame uz rame s dečkima iz Rolling Stonesa. Divlje i svjesne svojih prednosti- to su bile žene sedamdesetih.

Osamdesete

Grace Jones

Tijekom osamdesetih je počela zlatna era supermodela. Mnogi kažu kako su to najljepše žene koje su ikad koračale modnim pistama, a i danas muškarci sanjare o njima dok žene žele biti poput njih. Duge, lijepo oblikovane noge, ravan trbuh, definirane, ali ne premišićave ruke su mnogima idealna figura i danas.

Opsesija zdravim životom i tjelovježbom upravo je počela. Ne vjerujete? Nike je 1972. Imao zaradu od samo 2 milijuna dolara, a 1990. svota se popela na 2.2 milijarde.

Devedesete

Winona Ryder

Modni minimalizam uveo je i minimalističke modele. Od modelling revolucionarke Kate Moss počinje kult mršavosti, ponekad na rubu gladi. Supermodeli i dalje su na cijeni, ali sve je veći broj anonimnih djevojaka iz Istočne Europe koje zauzimaju njihova mjesta za mnogo manji iznos. Ponavlja se situacija iz šezdesetih, samo ovoga puta umjesto Twiggy imamo Kate, a umjesto Audrey Hepburn Winonu Ryder.

Novi milenij

Gisele Bundchen

Mnoštvo optužbi da modna industrija preferira anoreksične modele dovelo je do razvoja novog trenda među širom publikom. Modna scena i dalje preferira mršavice, ali komercijalno su mnogo isplativije Gisele Bundchen, Adriana Lima i njihove kolegice iz Victoria's Secreta.

Da je mršavicama polako došao kraj svjedoče i ponovni učestali angažmani supermodela koji zamrzavaju umirovljenički status i snimaju kampanje za vodeće kuće poput Louis Vuittona.

B.K.

foto: Allure

Objavljeno: 02.04.2011. u 19:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p