VIJESTI

Što je žena bez make upa?

Kim Kardashian: (no) make up look?
kim kardashian 
Prije svega nekoliko dana, internetom je odjeknula bombastična vijest da je Kim Kardashian snimila naslovnicu Voguea bez šminke. Kao da se radi o kakvoj herojskom pothvatu, ova vijest pročitana je s gotovo jednakom razinom voajeristočkog entuzijazma kao i ona o njezinoj goloj naslovnici Paper Magazinea.

Make up je uistinu magičan. Ima tu čarobnu sposobnost da vas u sat vremena iz Pepeljuge preobrazi u princezu iz kakve sanjive bajke. Braća Grimm su ovu transformaciju objasnili fantastičnim pojašnjenjima, no mi žene dobro znamo da se tu radilo o slučaju dobrog make upa, seksi haljine i još boljih štikli. Od pamtivijeka do danas, muškarci su padali na atraktivne primjerke ženskog roda, a žene su oduvijek imale potrebu isticati svoje atribute i sakrivati svoje manje pohvalne osobine na stylish način. Leopard uzorak nije imao samo termoregulacijsku funkciju u pećinama doline Neandertal, bez obzira što nas tako formalno uče u školama. Žene srednjeg pleistocena su jednostavno znale kako natjerati dostavu hrane da se neprestano vraća bez postojanja jedinstvenog monetarnog sustava.
 
makeup
No, bez obzira na neosporivu transformativnu moć make upa u koju se pouzdamo gotovo svakodnevno, primjerice kad s prijateljicama stojimo za šankom nekog opskurnog kluba glumeći atraktivan plijen najčešće nespretnim lovcima, vidjeti ženu bez make upa nije ništa neobično. Dapače, čini mi se da je danas pokazati lice bez šminke svojevrstan statement samopouzdanja, iskorak protiv ustaljenih normi ženskosti i ženskog ponašanja, te krik kojim odjekuje želja da se u praksi izjednačimo s jačim rodom. Sada si, naime, same dostavljamo hranu, a na otvorenom polju koje zovemo tržište rada borimo se mozgovima.

U skladu s pećinskim poimanjem da je ljepota jedna od dužnosti ženske egzistencije bez koje bi čovječanstvo već odavno nestalo s lica zemlje, danas je mnogim ženama make up obveza. Možda ne obveza poput plaćanja poreza, već neformalna obveza koja u obliku nepisanog pravila prinuđuje žene da se šminkaju. Kao da golog lica nikada nismo dovoljno lijepe: podočnjaci su nam uvijek nesrazmjerno veliki i upečatljivi spram ostatka facijalnih obilježja, svaki prištić je nova šaka u oko svima koji s nama tako neuglednima moraju blisko komunicirati, a nepostojeće obrve tek skreću pozornost na presitne, prebuljave ili predaleko smještene oči s jednako defektnim trepavicama. Dakle, make up je obveza - osim ako baš želite cijeli dan svima oko sebe objašnjavati da niste bolesni, alergični ili depresivni.
 
makeup
Kim Kardashian nam je u tom smislu na naslovnici Voguea ponudila izlazak iz ove situacije. Odnosno, barem smo tako mislili. Kad su nam obećali starletu bez make upa, očekivali smo ružniju, deblju, prištaviju verziju Kim s armenskim obrvama i podočnjacima bez Photoshopa, a dobili smo prekrasnu, savršenu, neodoljivu ljepoticu maslinaste puti. Još jednom. Htjeli smo vidjeti djevojku iz obližnjeg supermarketa, bez šminke, kako u japankama utovaruje lubenicu u kolica, a ne još jedan iritantno savršeni, fotošopirani prikaz dosadno savršene Kardashianke.
 
makeup
Vogue nam je mogao pokazati da je OK biti ženom u punom smislu te riječi - sa svim ranije nabrojanim manama i celulitom kao šlagom na torti. Međutim, ono što čini nedodirljivu esenciju Voguea je upravo ta iluzija savršenstva. Prirodno prekrasna Kim na naslovnicu ovog prestižnog časopisa navodno može dospjeti i bez make upa, a mi smrtnici bismo pri pogledu na to savršenstvo koje kroči zemljom mogli jedino izgarati od ljubomore.

Da je Kim uistinu pokazala svoje lice bez make upa i Photoshopa, ta bi akcija imala veću težinu, ne samo za Vogue već i za sve nas. Međutim, to se nije dogodilo. Umjesto vrijedne poruke da su žene lijepe i bez šminke, što Kim zasigurno jest, svjetski poznati magazin poslao je posve oprečnu: naslovnica Voguea nije mjesto za običnjače. Pa čak niti za običnu, nenašminkanu, neobrađenu, prelijepu Kim Kardashian. Izostanak make upa na njoj mogao je postati statement. Umjesto toga, naslovnica je Voguea uklesana u povijest kao permanentni podsjetnik da nam, kao i (ne)savršenoj Kim, baš uvijek treba malo maskare i bronzera. Preko sedam gora i sedam mora rodnog izjednačavanja, zapeli smo u pećinskom mentalitetu koji nam diktira da još uvijek vrijedimo onoliko koliko i sadržaj našeg kutka za uljepšavanje.

Jelena Skendžić
Foto: Vogue Espana, Pinterest
Objavljeno: 20.07.2015. u 14:39

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p