VIJESTI

Utječe li doista život u gradu na zdravlje kože?

Kožu je potrebno zaštititi od negativnih okolišnih čimbenika
skin 
Nije tajna da život u gradu loše utječe na zdravlje, no kako utječe na naš izgled? Vjerojatno nikada u vezu niste dovodili zagađeni zrak i probleme s kožom, no podaci Svjetske zdravstvene organizacije upućuju upravo na povezanost.

Točno je da gradski život loše utječe na naš izgled, potvrđuju stručnjaci. U određenim naseljenim područjima, indeks zagađenja doseže razinu koja je 50 puta veća od one koje Svjetska zdravstvena organzacija (World Health Organization) postavlja kao zdravstveno prihvatljivu normu. Najveće čestice zagađenja, one koje vidimo okom, nisu pritom najopasnije već su najproblematičnije one sitne i oku nevidljive, poput čestica iz ispušnih cijevi automobila, koje s lakoćom dopiru u naš respiratorni sustav i ondje se talože.
 
skin
Čestice iz zagađenog okoliša koje dopru do kože uzrokuju oksidativno oštećenje na koži, odnosno proliferaciju slobodnih radikala na koži, a koji pritom blokiraju proizvodnju kolagena zbog kojih koža gubi na elastičnosti i preuranjeno stari. Rješenje, smatraju stručnjaci, pronalazimo u proizvodima koji eliminiraju toksine i djeluju okluzivno na koži, odnosno spriječavaju direktni kontakt kože i čestica u zraku. Make up primeri i puderi donekle pomažu u tome, no najnoviji kozmetički proizvodi, specijalno namijenjeni zaštiti od negativnih okolišnih čimbenika, očekivano dolaze iz Azije i odnedavno ih prihvaćaju i europski proizvođači kozmetike. Primjerice, Diorov Essential City Defense sa širokim spektrom zaštite u prodaji ćemo naći u srpnju ove godine, a voskasti lipidi ekstrakta sjemenke moringe stvaraju zaštitni sloj na koži koji štiti kožu upravo od ovog tipa oštećenja.

J. S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 28.03.2015. u 11:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p