VIJESTI

Zaslužuje li ova žena ovakve uvrede?

Poznata Youtuberica progovorila protiv internetskog zlostavljanja
laptop

I
nternet bullying
, odnosno internetsko zlostavljanje, sveprisutan je problem modernog doba. Od djece najmlađeg uzrasta pa do ljudi u poznim godinama, svatko tko na društvenim cyberplatformama poželi podijeliti svoje fotografije, statuse ili video uratke, potencijalna je žrtva anonimnog zlostavljanja.


Osim slobode i dostupnosti informacija, Internet nam je dao upravo to - mogućnost da se sakrijemo iza generičnog nadimka i, bez osobnih podataka koje bi nas stavile u poziciju osobne odgovornosti za vlastite akcije, diljem društvenih mreža, foruma i ostalih platformi komentiramo i kritiziramo. Slično kao u vremenu kad se moglo krasti po kućama bez nošenja rukavica zbog nepostojanja baze otisaka prstiju, internetski provokatori - popularno nazvani trolovima - u nedostatku maštovitosti i kućnog odgoja, a s očiglednim viškom vremena, privilegiju modernog vremena koriste na razočaravajuće prizeman način.

Internet je vrelo informacija, zabavnog i poučnog sadržaja, na koje imamo pravo jer smo rođeni ovdje gdje jesmo, a ne u nekoj od zemalja trećeg svijeta gdje sloboda govora i pravo na inofrmiranost nisu udaljene jednim klikom miša, već kilometrima. Međutim, to pravo ne vidimo i kao obvezu i odgovornost. Dapače, osim u iznimnim ekstremnim slučajevima koje predstavljaju tešku povredu zakona, niti zakonodavstvo ne propisuje odgovornost za internetske zlostavljače i tek iznimne situacije, poput suicida, na vidjelo izvlače ovu ogromnu legislativnu rupu bez dna.
 
friends
Ako ste i sami nekada iskusili internetsko zlostavljanje, vjerojatno ste doživjeli mlake reakcije okoline koja vas je na svoj, posve neosviješten način, pokušala oraspoložiti. “Ma, ne obaziri se, nemoj davati važnost tim glupostima”, savjetovat će vam ovlaš s mišlju da vjerojatno preuveličavate cijelu stvar. No, rješenje nije gurnuti cijelu stvar pod tepih. Ignorirati. Zaboraviti.

Zlostavljati nekoga licem u lice više nije optimalna metoda mučenja kad imate društvene mreže i platforme, trenutačno najveća rasadišta negativnih i nekonstruktivnih komentara anonimnih provokatora. Emotivni video Youtuberice i blogerice Em Ford ovih je dana postao viralan nakon što je u njemu objavila tek segment komentara koji su joj pristizali u posljednja tri mjeseca. Povod? Redovito je na Instagramu objavljivala fotografije svojeg lica bez make upa. Em, naime, pati od relativno teškog oblika akni, i svoje je iskustvo u borbi protiv ove neugodne tegobe postavila na internet.
 
em ford
“Odvratna si, operi se” i “Ne mogu te niti pogledati”, samo su neki od komentara koji su portretirali nedostatak empatije i kućnog odgoja internetskih trolova. Možete li zamisliti da nepoznatoj osobi na ulici, bez ikakvog povoda i razloga, priđete i prokomentirate ten na ovaj način? Naravno da ne - i upravo ta distinkcija savršeno uprizoruje činjenicu da, kad govorimo o internetskim provokatorima, u pozadini ovakvih ispada zasigurno stoje patološke promjene sociopatskog tipa. Izvrijeđati nekoga samo zato što je objavio sliku na svojem profilu, istom onom koji ne morate pratiti ako ne želite, i to na ovakav dehumanizirajući način, odraz je poremećene psihe - one kojoj je internet dao veo anonimnosti.

Internet, kao pravo, ali i obveza, treba nas držati odgovornima za vlastite akcije. Ako za klevetu izrečenu u alkoholnom deliriju na nekakvoj zabavi možete popiti tužbu, onda uistinu ne vidim razloga da sustavno internetsko zlostavljanje bude izuzeto iz ovog pravila. Bez društvene odgovornosti i skrivene iza nadimaka, zlostavljače se ne može posramiti zbog svojih akcija, i upravo je to ono što im daje moć. Ne šutnja, a pogotovo ne pojedinačno obračunavanje s autorima zlih komentara, već upravo nepostojanje usuglašenog, internacionalnog, elaboriranog mehanizma zaštite od internetskog zlostavljanja. Kao i s većinom drugih modernih izuma, 21. stoljeće dalo nam je mogućnost uživanja u tehnološkim blagodatima, ali ne i sustav zaštite kad ih, zahvaljujući neodgovornim pojedincima, okrenemo protiv sebe.
 
Emin video pogledajte ovdje:
 

Jelena Skendžić
Foto: Instagram, Pinterest
Objavljeno: 03.07.2015. u 11:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p