MARTINA DRUŽINEC

Žene govore: Moje naj(ne)ugodnije iskustvo kod kozmetičarke

Sigurno ste ih imali i vi

depiacija
Odlazak kozmetičarki postao je dio svakodnevice. Riječ je o svojevrsnoj beauty "inicijaciji" koju jednostavno, mora proći svaka djevojka prije nego postane žena, gospođa. I sve se svelo na to da odlazak kozmetičarki više nije prestiž, već puka potreba.

Jeste li primijetili, koliko je samo u skorije vrijeme niknulo novih kozmetičkih salona? Otvaraju ih "domaće" djevojke, ali i djevojke koje su došle "trbuhom za kruhom" iz ostalih krajeva Hrvatske čuvši da je metropola "plodno tlo" i "zlatna koka" za njihov posao. Nemali broj njih se prekvalificirao (shvativši da s fakultetom ne mogu baš mnogo, jer se sve više zapošljava onih "politički korektnih"), ali i završilo tečajeve i edukacije koje uključuju znanje o raznim tretmanima. A tretmana je, ruku na srce, jako mnogo. Toliko da ponekad ne znamo ni kako se koji zove, niti za što služi. Gotovo svako slovo abecede ima svoj tretman. Po onome što sam i sama vidjela, dalo bi se zaključiti da je riječ o vrlo unosnom poslu. Naime, samo su u mom kvartu, do nedavno prazni poslovni prostori, preko noći dobili nove unutrašnjosti, prostori su postali beauty oaze u kojima možete dobiti sve, što god poželite, od glave od pete. Od njege lica do njege "mačkice". Od relax i anticelulitnih masaža do masaža toplim uljem ili pak toplom čokoladom i medom. Za svakoga se nađe ponešto. Netko voli kada ga pecka, netko dok ga bolucka, a netko jednostavno voli biti sticky. I to je u redu. O ukusima i potrebama se ne raspravlja. Uvijek mi je bilo neobično kako se cjenik u kozmetičkom salonu obogaćuje, jer svaka nova "smislena" stavka mora se unovčiti pa tako kozmetičari usluge prilagođavaju tržištu i to fino naplate. Ono što klijenti po prvi put od njih traže, malo ih začudi, a onda već drugi put uslugu uvedu u "bazu" ponude. Do sljedećeg, više ili manje čudnog zahtjeva klijenta. I tako to biva. Paleta usluga povećava se i onda imate cijelo čudo tretmana kojima ne znate ni ime izgovoriti. I dok je kože bit će i tretmana. Onih za osjetljivu, masnu, mješovitu, suhu kožu. Tretman za hidrataciju, ice tretman lica ili tretman za izbjeljivanje vitaminom C. I dok je starenja bit će i tretmana. Mladost nikada neće biti out. Ona je uvijek na cijeni. Posebna "grana" usluga koju možete dobiti u kozmetičkom salonu je depilacija. I realno, ona je najunosnija "grana". Gelirane nokte netko želi, netko ne želi. Umjetne trepavice također. Aliiii zato dlake, dlake NITKO ne želi. Ni ispod pazuha ni nogama ni na bikini zoni. Dlake su jednostavno- out!! Svi žele glatku, mekanu i nježnu kožu. "Golost" je na cijeni (kakogod okrenete).

depilacija

I sigurna sam da je svaka od vas bila barem jednom na depilaciji. Bilo čega. I sigurna sam da ćete razumjeti kada napišem da stupanj neugodnosti kod depilacije raste od dolje. Tako je primjerice najmanja neugodnost pri depilaciji natkoljenica, malo veća pri depilaciji bikini zone, a najviši stupanj neugodnosti javlja se kod depilacije "mačkice". Morate znati da neugodnost nažalost nije jednako raspoređena na obje strane uključene u čin "obezdlakavanja". Vama je uvijek, neugodnije. Kozmetičarka je ta koja vidi na desetke vagina dnevno i njoj je sasvim najnormalnija stvar razgovarati s vama o chia sjemenkama i njihovom utjecaju dok gleda u vaše međunožje. I ne, nije joj neugodno. Stoga, ne brigajte o tome kako vaša vagina izgleda prije odlaska "čupačici". I iako je mnogim ženama odlazak k njima, prava muka i stres, unatoč tome što im je "brazilka" privlačna, imajte na umu da su one profesionalke i tu su da vam pomognu, ne da vas osuđuju i proučavaju. Njihova je misija učiniti da se osjećate opušteno i u konačnici, puno ljepše. Ono što je karakteristično za sve profile kozmetičarki (osim što su neiscrpni izvori tema) jest da neće pokazivati empatiju ni kada vas vide ranjive. One vide samo zaraslost i osjete užasnu potrebu da sve to "saniraju". Odnosno da vas "ogole". I nemojte s njima razgovarati o boli. Nikada neće biti potpuno iskrene i spominjati realnu ljestvicu boli koju možete očekivati pri njezinim potezima ruke. Na bol budite spremne. I pomirite se s njom. Velike ste cure. I baš zato je depilacija jedan od najkraćih mogućih tretmana. Zato što je bolna. Sigurna sam da će se svaka od vas sjetiti nekog svog iskustva i situacije koja joj se dogodila pri dolasku kozmetičarki. Bilo da je riječ o susretu s nestručnom osobom ili pak o prevrućem vosku. Mnoge od vas možda nikada o (ne)ugodnostima niste govorile. Kako bilo, sigurna sam da će vas oraspoložiti iskustva naših dragih sugovornica i potaknuti vas da se ubuduće opustite i upustite u "avanture" uljepšavanja, bez zadrške. A onda o njima, možda, i bez zadrške budete govorile.

"Dakle, jedan kolovoz u Tajlandu. Cijeli kolovoz u Tajlandu. Dlake su mi na nogama narasle još više, potaknute tropskom klimom. Išla bih na masažu, ali malo se sramim. I pitam ja za kozmetički salon koji ima depilaciju. Prenasmiješena Tajlanđanka me uputi. Puni su, jedva su me ugurali. Sve lijepo miriši na štapiće. Ulazim u svoj odjeljak koji izgleda kao ginekološka ordinacija, mislim se, tako je to kod njih. I čekam. Dolazi žena, ja govorim depilaciju bih. "O.k., može!", kaže mi. I počne kidati gazu. Dobro, mislim se, to su kod njih trakice za vosak, možda im je preskupo, a možda čak i efikasnije. I počinje tortura! Prolazi ona voskom i gazom po deset puta na mjestima, a dlake ne odlaze. Ode na bikini, pojača temperaturu voska, jer možda zato ne ide i spali mi cijelu jednu stranu bikini zone. Počela sam plakati i molila da ne ide dalje. Kao kod zubara. Na kraju sam izašla, a ona pita "A money?" I da ne ispadnem k**a koja je tu provela sat vremena, a nije platila, platim. Stradao je, normalno moj suprug."

"Davne 2009. godine otišla sam na par mjeseci živjeti u The Big Apple iliti one and only - New York. Pomisli si čovjek tamo ima svega pa neće biti problema prilikom potrage za brazilskom depilacijom. Nije bilo problema osim ... What? Depilacija - 400kn? Što me čupaju otopljenim polugama zlata? Kopala ja, kopala i našla u Brooklynu neku za samo tada (pazite u međuvremenu je to otišlo gore) 280kn. Došla ja u salon. Gospođa čupačica moje zlatne doline - Španjolka. Beknut ne zna engleskog, osim - You. Sit. Here. I povuče mi suknju - BAM i prstom pokaže na gaće dolje. Ja ono: "Say what????" Mrmlja nešto ta teta Consuela samoj sebi u usta i izgleda (valjda) ljuto. Ha ništa, skinem ja te gaće. Što ću? Lupne ona rukom po stolu. Ljudi moji.. stol - postapokaliptičan operacijski stol iz Washingtonske bolnice nakon eksplozije atomske bombe 2574. godine. Svijeta nema. Ostao je samo taj stol. E takav. Stavlja Consuela čiste papire i plahtu preko. Ok dobro je. Legnem. Bez gaća. Ono ne, gola na stol. A ona BAM noge preko glave. Ne svoje - moje!!!! Nisam se niti snašla speedi gonzales espanola Consuela mi već počupala pola i odjednom se nalukne meni tako među noge i prekrivajući mi vidno polje stropa kojeg jedinog i vidim u toj poziciji, kaže sa onim čudnim naglaskom: "...aaaaa, si si, PRETTY PINK PUSSY!”, te nastavi kao da se nije dogodilo a p s o l u t n o ništa najbizarnije na planeti. Znači, čupam p**** od pamtivjeka, ali ovo doživjela nisam. Ostat ću pri tome da je to (valjda) bio kompliment, a moj obožavani do tada film "Pretty in pink" više nikada neće biti isti - Jer PRETTY PINK (P...).""Ne znam je li u mom slučaju u pitanju neugodna situacija za mene ili za kozmetičarku s obzirom da sam u sedmom osnovne u salon došla bez pola obrve. Nju sam dovela u neugodnu situaciju jer jadna žena nije znala kako uplakanoj osnovnoškolki objasniti da se žilet koristi isključivo za brijanje, a ne za ''samo ću malo uredit ove rubne koje strše'', a meni je bilo neugodno kako god okreneš i gdjegod da se okreneš. S obzirom da je meni, tada očito vrlo pametnoj i maštovitoj,šišanje franzeta tj. šiški ukoso, zvučalo kao jedino pametno rješenje, jer da! – ako šiške idu kao tobogan s jedne strane čela na drugu, tu nesretnu nazovi obrvu ću uspješno prekrit… Sljedećih mjeseci sam po gradu šetala s najgorom frizurom u povijesti frizura te, ponavljam, bez pola jedne obrve. A jesam li spomenula kako sam tada isto imala i spojene obrve? Da, uz sve to, hrabrosti za iščupati sredinu iznad nosa je nestalo. Uopće ne znam koji bi izraz upotrijebila pri opisivanju takve male Lucije iz drugog polugodišta 7.d. No, iz te epizode 'Uradi sam' štošta sam naučila jer i dan danas ne idem kod kozmetičarke, a imam i kosu i obrve za koje bi mnogi ubili." 


"Nisam jedna od onih koja pobožno visi po kozmetičkim salonima i slično (tješim se... još sam mlada i lijepa), ali trudim se da koliko toliko redovito idem na masaže jer mi gode i opuštaju me. Tako sam jednu večer, pitala prijateljicu gdje se mogu sutra ujutro izmasirati (jer moja maserka nije imala slobodnih termina) i baš mi treba masaža jer sam pokočena i generalno premorena i da to hoću eto sutra u rano jutro. Dobila sam preporuku i naručila se (ima slobodan termin, yeeees), ali me je prijateljica prije upozorila da je maserka malo osebujna. Ja si mislim ma, nek' bude što hoće, bitno da me lijepo izmasira i da se ja poslije toga dobro osjećam. Tako sam ja ujutro došla na zakazani termin, već smo s vrata imali mali nesporazum kada nisam znala gdje da čekam, ali dobro, to mi je bilo simpatično. Legla sam na stol i onda je krenulo ispitivanje: "Studentica ste?" "Ne, radim!". Pita me što radim, pa ja kažem. Onda me razuvjeravala da što ja to radim, da si nađem ozbiljan posao. Ja nisam htjela uopće ulaziti u raspravu i na sve sam jako kratko odgovarala s DA ili NE. Pobogu, došla sam se opustiti, a ne objašnjavati svoje životne izbore i slično. Kad je krenula masirati ruke, rekla je: "Ajme pa vi jedva da i žlicu držite." Ja sam se pukla smijati jer što da radim, nismo sve u mišićima i jedre. Mislim si ja u svojoj glavi da se oraspoložim "Ja sam k'o breza međ' bukvami !" To u mojoj glavi baš pali za selfgood poticaj. Onda je krenula na noge (žena ima super tehniku samo da manje priča i da je malo nježnija za mene krhku) i počela stiskat da sam brojala zvijezde i molila se Bogu da što prije završimo s agonijom. Ja vičem sa stola: "Može malo nježnije?!" Ona se na 10 sekundi obuzda i onda krene istom silinom. Meni suze idu......i onda se dogodio vrhunac.... uspjela je da mi s nogama napravi skoro pa špagu i pita: "Jeste rodili?" ja u bunilu vičem: "NE!!". Veli ona: "Od ovoga ćete lakše.", i nastavi stiskati unutarnji dio bedara raskrečenih nogu, a ja se smijem i plačem u isto vrijeme i mislim si: "O živote robijo, pa kud' baš ja nabasam uvijek na preosebujne ljude?!"


"
Ukratko. Manikuru radim jednom mjesečno i vjerno održavam svoje prirodne nokte dugima. Svaki put kad dođem, dođem s istim puknutim noktom. Znači uvijek mi pukne nokat na desnoj ruci- kažiprst. Jednom me moja manikirka (valjda se tako kaže?!) iznenađeno pitala "Voliš ti gurati prst u nos, ha?"


"Jednog divnog sunčanog NYC dana, par dana prije velikog snimanja za Muse magazine, odlučila sam otići na depilaciju cijelog tijela. S obzirom da nisam znala ni jedan dobar kozmetički salon u New York-u, ušla sam u prvi salon na koji sam naišla u šetnji. Kada sam ušla u salon, sve je bilo ok i čak jako lijepo uređeno. Kad sam napokon došla na red, dočekala me velika Ukrajinka, imenom Helga! Nikad neću zaboraviti tu depilaciju, jer je ova depilacija bila ravna naprednoj yogi! Ako ste mislili da je vaša kozmetičarka okrutna, samo se sjetite moje Ukrajinke od 190 cm i 90 kg mišića koja me okreće i rasteže kao tijesto za pizzu! Vjerovali ili ne, sljedeća tri dana sam patila od upale mišića!"


Foto: Privatne fotografije, Unsplash 
 
Objavljeno: 13.09.2017. u 15:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p