GREEN

3 najljepša botanička vrta u Hrvatskoj koja morate posjetiti

Pravi mali raj za sve ljubitelje biljaka!
Nakon napornog radnog tjedna, koji se često svede na prekomjerno 'buljenje' u ekran, gotovo svi smo postali svjesni koliko nam dobro dođe provesti barem jedan dan u prirodi, bilo u vidu neke tjelesne aktivnosti ili pak samog opuštanja i udisanja svježeg zraka. Nije se lako pokrenuti i često mislimo kako za to nemamo vremena, ali benefiti koje dobivamo provođenjem vremena u prirodi itekako su vrijedni truda!

Umirujući, opuštajući, prepuni zelenila i prekrasnih biljaka, botanički vrtovi idealna su lokacija za razgledavanje. Ono po čemu se botanički vrt razlikuje od ostalih 'zelenih' lokacija jest to što ga je potrebno održavati, pa su u svakom zaposleni školovani biolozi koji vode računa o održavanju i njezi biljaka. Osim toga, većina botaničkih vrtova sadrži knjižnicu koju posjetitelji mogu razgledati, a u nastavku smo izdvojili tri najljepša botanička vrta u Hrvatskoj koja se isplati posjetiti!

Botanički vrt Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu

Možemo sa sigurnošću ustanoviti kako je ovo najfotogeničniji botanički vrt u Hrvatskoj. Prostire se na oko 4,7 hektara površine, a u njemu raste desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Napravljen u stilu engleskog perivoja s cvjetnim parterom u središnjem i zapadnom dijelu vrta, koji je oblikovan u strogo simetrične linije, ovaj vrt čini jednim od najposjećenijih u Hrvatskoj. Najveći dio vrta čini park, ali tu je i veliki staklenik, koji je zacijelo najpopularniji dio vrta.

Botanički vrt Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Splitu

Ulaz u ovaj vrt je slobodan svim zainteresiranim građanima i turistima, a nalazi se na južnim padinama park šume Marjan. Da biste došli do njega morate prošetati po Marjanu, što je dvostruka doza upijanja zelenila. U sastavu vrta izgrađeno je i pet staklenika koji su vizualno najljepši dio samog vrta, a za sada su obnovljena samo dva staklenika, dok se za ostale čekaju financijska sredstva, no to nije razlog da ne posjetite ovaj vrt koji je omiljena lokacija brojnih fotografa.

Botanički vrt Kotišina

Ovaj botanički vrt je smješten na primorskim obroncima planine Biokova, iznad sela Kotišin, no ovo nije klasičan tip botaničkog vrta jer je zamišljen kao „ograđeni dio prirode“ u kojem se zadržavaju prirodni oblici vegetacije. Kroz vrt vas vode staze na kojima su zapisani detalji o biljkama, a osim bilja u sklopu ovog vrta možete posjetiti i Kaštel iz 17. stoljeća. S obzirom na to da razgledavanje ovog vrta zahtjeva više vremena od ostalih, naš je prijedlog da ga odradite kao jednodnevni planinarski izlet po Biokovu.

Foto: Instagram
Objavljeno: 11.02.2022. u 14:16
Tagovi: Botaničar

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p