GREEN

4 najljepša europska grada u kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo!

Veliko istraživanje otkrilo koji su gradovi “najzeleniji”!
Ljubitelji bicikle kao prijevoznog sredstva itekako dobro znaju koliko je oslobađajuć osjećaj juriti biciklističkom stazom i pritom uživati u šarmu grada, bez brige oko gužvi u javnom prijevozu ili prometnih gužvi općenito. I dok vlade diljem svijeta aktivno rade na smanjenju emisije ugljika, sve više gradova nastoji potaknuti ljude da se odreknu automobila i umjesto toga sjednu na - bicikle.

No, koji su gradovi uvjerljivo najprilagođeniji biciklistima? Veliko istraživanje koje je nedavno završeno istražilo je čak 90 gradova diljem svijeta i rangiralo ih na temelju šest glavnih parametara: postotak korisnika bicikala, vremenski uvjeti, kriminal i sigurnost (kao što su nesreće i stope krađe bicikala), infrastruktura, mogućnosti dijeljenja bicikala i posebni događaji u gradu kao što su "dani bez automobila”ili tzv,. Europski tjedan mobilnosti koji je proteklog vikenda proveden i u Zagrebu. Konačni rezultati potvrdili su kako europski gradovi uvelike prednjače na ljestvici, a mi smo u nastavku članka izdvojili 4 destinacije u kojima je bicikl postao glavno prijevozno sredstvo, a koje morate posjetiti barem jednom u životu! 

Utrecht, Nizozemska

Na samom vrhu ljestvice pronašao se prekrasni nizozemski grad - Utrecht. Utrecht se može pohvaliti vrlo visokim ocjenama za svoju naprednu biciklističku infrastrukturu i vremenske uvjete, a  nevjerojatan je podatak da čak više od polovice stanovništva koristi bicikl u svakodnevnom životu, bez obzira na zanimanje kojim se bavili! 

Munster, Njemačka

Ovaj pitoreskni njemački grad vrlo je često posve nepravedno zanemaren od strane turista, no može se pohvaliti najvišim ocjenama kada se radi o korištenju bicikla kao glavnog prijevoznog sredstva ( više od 39 posto stanovnika svakodnevno koristi bicikl). Osim toga, Munster redovito ugošćuje razne događaje koji promoviraju biciklizam i koji se gotovo na mjesečno bazi održavaju u gradu!


Antwerpen, Belgija

Ovaj poznati velgijski lučki grad nema dobre ocjene kada je riječ o biciklističkim stazama, no zahvaljujući mentalitetu građana i sve brojnijim događajima poput “nedjelje bez automobila”, Antwerpen se vrlo brzo nametnuo kao “najfriendly” grad na svijetu, barem kada je bicikliranje u pitanju.  


Kopenhagen, Danska

Danska prijestolnica nevjerojatno mnogo novca ulaže u svoju biciklističku infrastrukturu koja je s godinama povezala cijeli grad. Zaista nema nikakvog razloga da u Kopenhagenu posegnete za javnim prijevozom ili automobilom, pa čak i tijekom duge zime koja baš nikoga ne spriječava da na posao odlaze upravo biciklom!

Foto: Instagram
Objavljeno: 20.09.2022. u 14:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p