GREEN

Akcija vrijedna hvale! Mladi volonteri očistili su podmorje i obalu otoka Silbe te tako poslali glasnu poruku!

Zajedno možemo učiniti puno u borbi protiv morskog otpada!

Ususret novoj sezoni ljetovanja, tvrtke Henkel i Kaufland s Društvom istraživača mora 20.000 milja očistili su podmorje i obalu otoka Silbe i tako drugu godinu za redom poslali glasnu poruku koja je ujedno i krovno ime projekta - da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

U vikendu u kojem se simbolično slavio i Dan planete zemlje, odrađene su akcije čišćenja obale na sjeveroistočnoj strani otoka uz uvalu Drage te akcija čišćenja podmorja na zapadnoj strani otoka na području lokalne lučice te glavnog pristališta za brodove na području Žalića. “Ove lokacije smo odabrali jer su poznate po naplavinama otpada iz mora. To je, nažalost, konstantna pojava, posebice nakon snažnih razdoblja bure koja prouzrokuje valove koji na obalu naplave raznorazne oblike otpada, ponajviše plastičnog”, objasnila je Barbara Čolić, dopredsjednica udruge Društva istraživača mora, koji su zajedničkim snagama s udrugom Aurelia i lokalnom zajednicom otoka Silbe još jednom napravili ogroman posao.Desetak mladih volontera, studenata Sveučilišta u Zadru te desetak predstavnika lokalne zajednice prikupilo je iznimno velike količine – 10 kubika, pretežito plastike na području obale kod Drage te u podmorju kod lokalne lučice i glavnog trajektnog pristaništa oko kubik otpada, uglavnom guma i ostataka metalnih konstrukcija kao i sveprisutne plastike. S ovim brojkama, jedno je jasno – ovaj projekt koji je započeo prošle godine na otoku Ižu ima veliku budućnost.

Nakon prodajne akcije u poslovnicama Kauflanda u kojim su, od 15. siječnja od 28. veljače, sudjelovali svi kupci Fa i Schauma proizvoda, stiglo je ovo veliko finale projekta.

Foto: PR
Objavljeno: 24.04.2023. u 13:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p