GREEN

Bicikl kao rješenje za prometne gužve i nedostatak fizičke aktivnosti!

Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu!
Već dugi niz godina Sindikat biciklista obilježava Europski tjedan mobilnosti, a koji se ove godina održava od 16. do 22. rujna. Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“ te obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, a povodom čega će se diljem grada u navedenim datumima održavati razne aktivnosti za posjetitelje.

Tako ovogodišnji slogan glasi “Kombiniraj i kreći se!“, a njime se potiče građane na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Dakako, u fokusu su sve prednosti koje hodanje i biciklizam pružaju, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, brige za okoliš te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje. Također, kao i svake godine do sada, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, tijekom Europskog tjedna mobilnosti osiguran je i besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području Hrvatske. U navedenom periodu Grad Zagreb zatvara promet u Masarykovoj ulici, a Sindikat biciklista tim je povodom pripremio i nekoliko slatkih događanja na koji su pozvani svi građani! 

Iznenađenje uključuje dijeljenje biciklističkog doručka vozačima bicikala koje sretnu na putu do posla, a koje će se održati u jutarnjim satima u odabranom danu. Također, najavljeno je i postavljanje poligona za klince 19.9. u 18 sati,  ispred Knjižnice Augusta Cesarca na Maksimiru, a na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu. Isti poligon možete pronaći i na još jednoj lokaciji - u blizini parka Kate Šoljić na Trešnjevci, 20.9. u 18. sati. A za sam kraj tjedna mobilnosti poslušajte predavanje dizajnera Jakova Habjana na temu “Cycleshipa” - izgradnje odnosa s biciklom i prednosti koje ono nosi. Predavanje će se održati 21.9. u 19 sati u Domu održive mobilnosti na Ribnjaku. Više informacija potražite ovdje.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 14.09.2022. u 11:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p