GREEN

Crni vinogradi razlog su više zašto posjetiti ovaj rajski kanarski otok!

Spektakularni prizori koji ostavljaju bez daha

Kanarsko otočje popularno je zbog svog egzotičnog pejzaža i relativne blizine Europi. Otočje se sastoji se od sedam otoka vulkanskog porijekla, od kojih je Tenerife možda najpopularnija destinacija. Međutim informacija da se ovdje nalazi čak 13 španjolskih nacionalnih parkova otkriva svu raskoš ove predivne destinacije. Jedan od otoka Lanzarote plijeni pažnju svojim spektakularnim vulkanskim vizurama.

Kao što smo rekli Lanzarote je jedan od vulkanskih otoka Kanarskog otočja, a posebnost po kojoj se izdvaja je zaštićeni krajolik La Geria, odnosno specifično posađeni vinogradi na vulkanskom tlu. Pogledate li cijeli otok, postavlja se pitanje kako se na otoku koji nalikuje površini Mjeseca mogu proizvoditi izvrsna vina? Odgovor leži u spektakularnom prizoru koji itekako ima svrhu. Poljoprivrednici i vinari s otoka otkrili su način kako iskoristiti oskudno tlo. Tako su iskapali šupljine stožastog oblika u vulkanskom šljunku (gerias) u čijem je središtu posađena vinova loza, a zatim se oko loze gradi zid u obliku polumjeseca. Tako se biljka štiti od jakog vjetra i sunca, a omogućuje se i sakupljanje vlage iz zraka koje zaljeva biljku.

Jedinstven i predivan krajolik

Rezultat čovjekove potrebe za kultiviranjem i surovog okoliša je jedinstven i prekrasan prizor. Tamni, gotovo potpuno crni tonovi vulkanske zemlje podloga su koja savršeno ističe zelenilo lišća i grozdove zrelog grožđa. Ovo je mjesto koje nedvojbeno zaslužuje biti posjećeno i cijenjeno zbog svoje kulturne i prirodne vrijednosti. Kako na cijelom otoku, tako i ovdje u srcu vinograda se mogu pronaći predivne vile za odmor čije bijele fasade stvaraju dodatan efekt u ovom neopisivom krajoliku.

Foto: Instagram
Objavljeno: 02.05.2023. u 12:44
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p