GREEN

Cvjetni aranžmani kao umjetnička djela: Vodimo vas u novi prostor 'Samonikle'

Razgovarali smo s kreativkama Majom i Katarinom 
Kreativnost, ljubav prema prirodi i bilju i duboko prijateljstvo, vjerojatno je to formula koja je dovela do uspješnog održivog brenda koji nosi i jedinstveno ime – Samonikla. Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec, kreativke koje su obje završile vizualne komunikacije na zagrebačkom studiju dizajna, još prije pandemije svoje su snage i vještine, ali i zajedničke interese, udružile i otvorile cvjetni atelje, kakav još niste vidjeli niti doživjeli.

Samonikla nije obična cvjećarnica, ondje nastaju aranžmani koji su prava umjetnička djela satkana od samoniklog bilja, koje Maja i Katarina same beru ili uzgajaju na isključivo ekološki način. Kod stvaranja svojih zanimljivih aranžmana vode se održivošću, što znači da nema nepotrebnog otpada niti plastike.


Ono što Samoniklu čini potpuno drukčijim kreativnim studijem jest što Maja i Katarina svoje umjetničke talente spajaju s hrabrošću i inovativnošću. Naime, njihova cvjećarnica i aranžmani koji ondje nastaju baziraju se na tri izvora – njihovu uzgoju, lokalnoj proizvodnji i samoiklom bilju koje sezonski biraju za svoje kreacije. Naravno, umjetnice ne koriste ništa što bi se trebalo baciti, a na primjer, umjesto cvjećarske spužve, koriste mahovinu. Svaki proizvod koji izađe iz njihove radnje na neki način promovira održivi pristup cvjećarstvu – bez zagađivača, plastike i praksi štetnih za okoliš i ljude.


U Samonikloj ne možete doći i sami odabrati cvijeće jer na raspolaganju vam je samo ono što je priroda dala u trenutku kada za naručujete buket ili aranžman. No možete izraziti svoje želje – veličinu, u kojim bojama, odnosno tonu, želite aranžman ili buket, za koju je svrhu – a sve ostalo prepuštate Maji, Katarini i Prirodi.

Recimo, u zimskom razdoblju, u ponudi možete naći zimzeleno i suho bilje koje su same sušile, ali začudili biste se kakva sve čudesa Maja i Katarina od sušenoga bilja mogu stvoriti. Nedavno su svoj stari prostor na zagrebačkom Kvatriću zamijenile novim, u Metalčevoj 1, na Trešnjevci, a bila je to prigoda da obilježe i svoj treći rođendan.

“Prostor na Trešnjevci zamišljen je kao atelje, naš prostor za rad, i to nije dućan s radnim vremenom. Sve narudžbe primamo isključivo unaprijed (barem 48 sati prije), ne postoji mogućnost ‘ulaska i instant kupovine'”, objašnjavaju Maja i Katarina te dodaju kako im je i dalje u cilju educirati publiku o održivom cvjećarstvu te štetnim učincima cvjećarske industrije, kao i njezinim alternativnim rješenjima.


Otvorenje novoga prostora “začinila” je i suradnja sa zagrebačkim umjetnicima i dizajnerima, Frankom Tretinjak i Hrvojem Živčićem, koji s Katarinom i Majom dijele ljubav prema slobodi i prirodi.

“Frankini radovi nastali su iz klasične botaničke ilustracije, a razvili su se u kompozicije koje rastu u neočekivanim, krivudavim smjerovima. U ilustracijama su isprepleteni biljni elementi koji se često nalaze u našem radu. Hrvojevo tipografsko rješenje, dolazi iz česte rečenice koju čujemo kada netko ulazi u naš atelje, a to je ‘Kak’ vama ovdje lijepo miriši!’. Hrvoje se vodio idejom i temom pretapanja mirisa – šetnja ljeti kroz cvjetnu livadu, gdje se sve stapa i pretapa – mirisi, boje, a rečenica na plakatu čita se od dolje prema gore, kao mirisi koji isparavaju s livade. Plakati su otisnuti na visoko kvalitetnom art papiru, limitirani i potpisani od strane autora”, objasnile su Maja i Katarina umjetničke detalje u novome prostoru.
Foto: Instagram, Jelena Janković
Objavljeno: 01.11.2023. u 13:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p