GREEN

Da, i muškarci imaju svoju nježnu stranu!

Ne propustite posjetiti izložbu koja briše stigmu s muškog tijela

Kako omekšati percepciju maskulinog muškog tijela? To je bilo glavno pitanje koje je okupiralo umjetnika Viktora Zahtilu dok je stvarao rad „Sleeping Beauty“, baš ovih dana predstavljen na Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu, najvećoj ovogodišnjoj izložbi suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Odgovor na svoje pitanje je pronašao, on je bio jednostavan i instinktivan: „Cvijećem!“. „Inicijalnu sam ideju za ovaj projekt razvio još za vrijeme studija u Nizozemskoj. Imao sam slike u glavi i došlo mi je da se muškost može omekšati cvijećem, raslinjem. Cvijeće na ženskom tijelu ne izaziva taj efekt začuđivanja. Tako da sam znao da je to to“, priča nam umjetnik.

Rad „Sleeping beauty“ je instalacija koja se sastoji od dva dijela – suhog granja i projekcije videa. „Glavne suradnice na projektu sam pronašao u djevojkama iz studija Samonikla. S njima sam kroz godinu dana u nekoliko navrata snimao videozapise, a one su mi pomogle i napraviti instalaciju koja je sada u Labinu. Iznimno sam zadovoljan estetikom koju smo postigli“, govori nam Zahtila.Inače, Samonikla je održiva cvjećarna u kojoj nema nepotrebnog otpada i plastike. Također, kod njih se koristi samo sezonsko cvijeće, isključivo lokalno uzgojeno, bez upotrebe dodatnih dekoracija i cvjećarskih spužvi, umjesto kojih koriste mahovinu.
Dodavanjem cvijeća na muško tijelo smo pokazali da i ono može biti erogeno na nježan način. Ipak, video je u svojevrsnom kontrastu sa suhim granjem koje je također dio instalacije,“, zaključuje Zahtila, koji poziva sve zainteresirane da interpretiraju tu polarnost i njegov rad generalno – Bijenale je otvoreno do 30. lipnja.

Foto: Viktor Zahtila
Objavljeno: 24.05.2023. u 14:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p