GREEN

Danas je Dan planeta Zemlje, a mi smo ga obilježili postavljanjem hotela za kukce u vrtu redakcije!

Mala akcija koja čini veliku promjenu!

Možda bi unazad nekoliko godina današnji dan prošao 'ispod radara', no u posljednje vrijeme obilježavanje Dana planeta Zemlje postaje sve glasnije. Jedan od razloga je taj što su posljedice klimatskih promjena postale toliko očite da na njih više ne možemo žmiriti jer direktno utječu na kvalitetu našeg života, a što je ujedno i fokus ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje!

Pod sloganom "investiraj u našu planetu" na današnji dan više od 150 zemalja svijeta obilježava Dan planeta Zemlje. Ovaj datum se službeno počeo obilježavati davne 1993. godine kada je na konferenciji UN-a usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, da bi 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda proglasila je 22. travnja međunarodnim Danom planeta Zemlje. Ovaj dan svake godine mijenja svoj slogan i svrhu obilježavanja, a ove godine je fokus stavljen na posljedice klimatskih promjena koje su sada već gorući problem. Osim što se Dan planeta Zemlje obilježava nešto glasnijim pričanjem o svim problemima koje čovjek čini jedinom domu kojeg ima, ovaj dan nerijetko je popraćen i sjajnim akcijama koje bi trebale postati temelj za neke konkretne promjene koje će trajati. Tako se organizira skupljanje smeća, sade se stabla, potpisuju razne peticije, stoga smo i mi odlučili biti dio malene promjene koja će doprinijeti boljem sutra!U vrtu naše redakcije odlučili smo postaviti hotel za kukce, odnosno vrtne insekte koji imaju veliki značaj za očuvanje raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, kao i općenitu ravnotežu života u prirodi.
Unazad nekoliko godina svjedočimo ekološkoj katastrofi kada je egzistencija insekata u pitanju, a sve zahvaljujući čovjekovoj ruci. Prema brojnim istraživanjima kao najveći problem izdvaja se sječa šuma i moderna gradnja, urbanizacija te nedostatak zelenih površina. Insekti su prije živjeli u blizini naših domova, smješteni u pukotinama starih zgrada ili bi u vrtovima pronašli sklonište u biljkama i drvećima. Danas ogroman broj insekata ne može pronaći svoje mjesto za izlaganje te se nemaju gdje sakriti. To je posebno vidljivo kod pčela (od kojih ovisi svaki treći zalogaj koji unosimo u organizam), čija se populacija drastično smanjila, a zbog čega je u Europi gotovo svaki drugi park ili vrt opremljen ovakvom kućicom za insekte, ali ne i u Hrvatskoj!Ovom akcijom postavljanja hotela za kukce želimo potaknuti val pozitivne promjene te svojim primjerom pokazati da je tako malo dovoljno da se napravi nešto dobro za okoliš. Kućicu možete vrlo lako i sami napraviti ili ju jednostavno kupiti u nekoj od specijaliziranih poslovnica, stoga ne postoji razlog da ne pružite svoj maleni doprinos za bolje sutra!

Objavljeno: 22.04.2022. u 10:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p