GREEN

Dosadila vam je tradicionalna jelka? Onda će vas ove alternative osvojiti na prvu!

Alternativna božićna drvca uz koja vam tradicionalna jelka neće nedostajati
Očekujući blagdane u prosincu, planiramo i veselimo se preuređenju naših domova koji u ovom razdoblju zrače posebnom toplinom i udobnošću. No, koliko zapravo razmišljamo o vlastitom utjecaju na okoliš tijekom samo mjesec blagdanskog slavlja. S obzirom na nepovoljne posljedice proizvodnje i nagomilavanja plastike te prekomjernu sječu stabala, vrijeme da svi zajedno razmislimo o alternativama u blagdanskom uređenju naših domova.

Prije svega ako se ne želite odreći tradicionalnog božićnog drvca i blagdanske kupnje, prirodni bor je uvijek bolja opcija od umjetnog. To ne znači da pohrlite i kupite novi bor, ako ste već kupili plastični. Ključ je u tome da maksimalno iskoristite ono što imate te da razmislite kako ćete ga pravilno odložiti u budućnosti. Također, ako se odlučite za kupnju pravog drvca, izaberite ono zasađeno u tegli i raspitajte se kako ga poslije zasaditi. U nastavku članka otkrijte alternativne ideje pomoću kojih će vaš dom izgledati jednako čarobno, ali i manje štetno za okoliš.

Najam božićnog drvca

Već nekoliko godina i kod nas je dostupna opcija najma božićnog drvca. Dakle, ovo je jedna eco-friendly opcija koja vam omogućava da odaberete drvce u tegli koje će vam biti dostavljeno. Nakon blagdanskog perioda isto će biti prikupljeno i zbrinuto na adekvatan način, a iduće godine će možda krasiti nečiji drugi dom.

Kućna biljka umjesto božićnog drvca

Svi „biljkoljupci“ bit će oduševljeni ovom idejom. Umjesto drvca ukrasite svoju omiljenu biljku ili posložite nekoliko manjih biljaka da tvore oblik božićnog drvca. Uz odgovarajuće ukrase i svjetla efekt neće izostati, a svoje zelene prijatelje neće morati pomicati kako biste napravili mjesta za božićno drvce.

Božićno drvce na vašem zidu

Jedna od naših omiljenih alternativnih opcija je božićno drvce koje ćete složiti na zidu. Ovaj odabir vam omogućuje da budete maksimalno kreativni. Drvce možete izraditi od obiteljskih fotografija, konopa i letvica, ukrasa koje već posjedujete, možete izraditi ukrase od tekstila ili papira, plodova i zelenila koje možete pronaći u prirodi…Zadajte si ovaj mali projekt početkom prosinca i Božić dočekajte kroz male kućne radionice.

Ukrasi od granja

Sljedeća opcija je pronaći suhe prirodno odbačene grane. Uz jednobojne svjećice, ovo opcija je idealan odabir ako želite postići minimalistički i organski ugođaj za vrijeme blagdana. Također, ovu instalaciju možete dopuniti ukrasima prirodnog izgleda za svečaniji efekt.

Drvena jelka ili drvce od ljestava

Drvce od ljestava već nekoliko godina viđamo na raznim društvenim mrežama, ali nas uvijek iznova oduševi. Predmet koji većina nas ima kod kuće oblikom savršeno podsjeća na božićno drvce. Prozračno zbog šupljina, ovo drvce idealno je za manje prostore, a uz ukrase i lampice postići ćete zanimljiv 3D efekt. Također, u trgovinama su sve više dostupne drvene konstrukcije u obliku jelke, što je svakako bolja opcija od plastičnog drvca, a jednako ćete ih moći višestruko koristiti.

Foto: Instagram
Objavljeno: 22.11.2022. u 16:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p