GREEN

E-cigarete uskoro postaju potpuno zabranjene u zemljama EU?

Vijest koju mnogi pušači nisu dočekali s oduševljenjem
Europska komisija proteklog je ljeta predstavila svoj plan za borbu protiv raka pluća koji je između ostalog uključivao zabranu korištenja duhanskih proizvoda, i to isključivo ‘vaping’ proizvoda te proizvoda koji koriste sve popularniji aromatizirani grijani duhan. Iako se činilo kao da će ovaj prijedlog tek dio plana koji vrlo vjerojatno neće biti usvojen, Europska Unija upravo je najavila kako će vrlo skoro krenuti s provedbom ove odluke koja je, možemo slobodno reći, podijelila mišljenja javnosti.

Europska komisija tvrdi kako je predložila zabranu prodaje aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda zbog zabilježenog značajnog porasta upotrebe u EU. "S devet od 10 karcinoma pluća uzrokovanih duhanom, pušenje želimo učiniti što je moguće neprivlačnijim kako bismo zaštitili zdravlje naših građana i spasili živote, a prvi korak su aromatizirani vaping proizvodi koji su najatraktivniji mladim ljudima”, rekla je u izjavi europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Uostalom, jesu li e-cigarete doista zdraviji? Iako proizvođači uređaja za grijanje duhana tvrde da je njihov proizvod manje štetna alternativa konvencionalnim cigaretama, sva nova istraživanja dokazuju upravo suprotno; Naime, grijani duhanski proizvodi s okusom koriste uređaj koji zagrijava mali opušak cigarete koji sadrži duhan koji isparava, no ne sagorijeva biljnu tvar, što samo po sebi čini ovaj proizvod znatno agresivnijim i na koncu - nezdravijim.


Neke države članice već su usvojile ovaj prijedlog, uključujući susjednu Italiju čije je ministarstvo još jednom istaknulo važnost usporavanja beskrajnog protoka novih duhanskih proizvoda koji svakodnevno pristižu na tržište. Prijedlog će morati usvojiti vlade 27 država članica prije no što stupi na snagu, a važno je istaknuti i da zabrana neće obuhvatiti sve proizvode za vaping, već isključivo one koji koriste grijani duhan!  

Foto: Unsplash, Instagram, Pexels
Objavljeno: 18.01.2023. u 09:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p