GREEN

EU planira zabraniti uvoz i prodaju sve robe nastale nehumanim, prisilnim radom!

Važna odluka Europske komisije!
Europska komisija u srijedu je predložila zabranu prodaje sve robe proizvedene prisilnim radom, bilo da su proizvedene u Europi ili uvezene iz trećih zemalja. Nova pravila imaju za cilj zabraniti proizvođačima, proizvođačima i dobavljačima da proizvode proizvedene prisilnim radom stavljaju na tržište EU-a ili da ih izvoze u treće zemlje, a što se prvenstveno odnosi na proizvodnju pamuka i odjevnih predmeta koji zbog svoje sve masivnije proizvodnje predstavljaju ogromnu prijetnju našem okolišu.

Prema nacrtu prijedloga, zabrana će obuhvatiti sve proizvode nastale kršenjem ljudskih prava koji su uvezeni ili proizvedeni u EU i primjenjivat će se na sve tvrtke i industrije, uključujući mala i srednja poduzeća. “Takva bi se zabrana trebala odnositi na proizvode za koje je korišten prisilni rad u bilo kojoj fazi njihove proizvodnje, proizvodnje, žetve i vađenja, uključujući obradu ili preradu u vezi s proizvodima”, stoji u tekstu. Prema dostupnim podacima, oko 27,6 milijuna ljudi trenutno obavlja prisilni rad, u 86% slučajeva riječ je o privatnom gospodarstvu, a u 14% o prisilnom radu koji nameće država. Komisija će uspostaviti bazu podataka rizika prisilnog rada ovisno o zemljopisnim područjima i sektorima, dok će nacionalna tijela imenovana od strane država članica morati provesti istrage o proizvodima za koje se sumnja da su proizvedeni u uvjetima prisilnog rada, s fokusom na proizvođače i tvrtke u sektorima i regijama u kojima je najvjerojatnije da će do prisilnog rada i doći.

Iako su mala i srednja poduzeća uključena u područje primjene nacrta zakona, provedba će se vjerojatno usredotočiti na velike tvrtke, jer će se tijekom istrage uzeti u obzir aspekti poput opsega poslovanja i količine spornih proizvoda. Zabrana prisilnog rada također je reakcija na brojna izvješća o radnim logorima u kineskoj pokrajini Xinjiang, a iz koje stiže uvjerljivo najviše proizvoda i robe upitne kvalitete, nastale gotovo isključivo - prisilnim radom!
Foto: Unsplash
Objavljeno: 16.09.2022. u 11:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p