GREEN

EU uskoro zabranjuje ponudu mini toaletnih potrepština u hotelima!

Mini hotelski šamponi odlaze u prošlost
Iako moramo priznati kako su sitne hotelske potrepštine poput mini šampona ponekad savršeni suveniri i podsjetnici na nezaboravne godišnje odmore, “gratis” hotelske toaletne potrepštine u Europskoj Uniji uskoro postaju prošlost! Naime, kako bi smanjila količinu otpada u hotelima, EU Komisija je predložila zabranu mini jednokratnih pakiranja koja se bacaju nakon svakog gosta, a koja su dio velikog EU Zelenog plana.

No, to naravno ne znači da hoteli više neće moći osigurati besplatne proizvode svojim gostima, ali će se nuditi u višekratnim ambalažama koje ne smijete odnositi iz hotela, jer riječ je o proizvodima koji se koriste za nekolicinu gostiju. Iako su mnogi europski hoteli samoinicijativno započeli primjenjivati višekratnu ambalažu kada je riječ o mini toaletnim potrepštinama, EU Komisija tvrdi da je taj broj neznatan, a također ističu da u Europi svaki stanovnik trenutno generira gotovo 180 kilograma otpada na godinu, a upravo ambalaža čini gotovo 40 posto ukupnom plastičnog te 50 posto papirnatog otpada na području Unije. Ako se nešto ne poduzme, pretpostavlja se da će ta količina otpada u sljedećih 7 Godina narasti za gotovo 50 posto.

Iako ovaj prijedlog tek treba dobiti podršku EU Parlamenta prije no što odluka stupi na snagu, čini se kako je podijeljena javnost prilično uvjerena kako je spomenuta zelena odluka već gotova stvar, a hoće li se to na neki način odraziti na poslovanje u hotelima, ostaje nam tek saznati.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 01.01.2023. u 10:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p