GREEN

Europski grad prvi u svijetu zabranio javne reklame za meso i mesne proizvode!

Negativan utjecaj proizvodnje mesa na klimatske promjene
Jeste li znali da je globalna proizvodnja hrane odgovorna za trećinu svih plinova koji zagrijavaju planet, a pri čemu korištenje životinja za meso uzrokuje dvostruko veće zagađenje od proizvodnje hrane biljnog podrijetla? Tako je ovo nedavno, veliko istraživanje potvrdilo kako je proizvodnja mesa jedan od gorućih problema u borbi za očuvanje okoliša, a ujedno je i potaknulo jednu europsku zemlju da prva u svijetu zaista i učini nešto po tom pitanju!

Cijeli sustav proizvodnje hrane, poput korištenja poljoprivrednih strojeva, raspršivanja gnojiva i transporta proizvoda, uzrokuje nevjerojatnih 17,3 milijarde metričkih tona stakleničkih plinova godišnje. Ovo ogromno ispuštanje plinova koji potiču klimatsku krizu dvostruko je veće od ukupnih emisija u SAD-u i predstavlja 35% svih globalnih emisija, potvrđuje istraživanje. I dok velika većina svjetske populacije okreće glavu pred spomenutim podacima, nizozemski grad Haarlem postao je prvi grad u svijetu koji je potpuno zabranio reklame za meso, i to upravo zbog njegovog negativnog utjecaja za klimatske promjene, potvrdili su danas državnici.

Tako će od 2024. godine u gradu u kojem živi 160.000 ljudi potpuno nestati reklame za meso nastalo iz intenzivnog uzgoja, a primarni cilj je ukloniti reklame s javnih mjesta kao što su autobusi, autobusne stanice, jumbo plakati i reklame na vozilima općenito. Ovu inicijativu je gradsko vijeće odobrilo još u studenom prošle godine, a danas su vijećnici i službeno obavijestili sve reklamne agencije. Zabrana je za sada usmjerena na jeftino meso iz masovnog uzgoja, a ono uključuje i sve oglase lanaca brze hrane koji se više neće moći oglašavati, barem ne u Haarlemu…

Foto: Unsplash
Objavljeno: 08.09.2022. u 10:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p