GREEN

Hoćemo li u Pariz uskoro putovati vlakom umjesto avionom?

Francuska uvodi velike promjene u načinu putovanja!
Kada govorimo o trenutno gorućim temama kao što su smanjenje emisije ugljika i usporavanje globalnog zatopljenja, velika većina znanstvenika jednoglasno tvrdi kako je smanjenje broja avionskih letova jedan od prvih koraka ka ostvarenju tog cilja. Naime, putovanje zrakoplovom značajno doprinosi globalnom zagrijavanju i, na individualnoj razini, to je vjerojatno i jedan od najznačajnijih načina na koji većina nas nepovoljno utječe na planet.

Kako bi započela borbu protiv nepotrebnog i prekomjernog zračnog putovanja, Francuska je odlučila poduzeti prvi veliki korak zabranom domaćih letova na kratkim relacijama. Iako je Francuska sve ove planove najavila mnogo ranije, nedavno ih je odobrila Europska komisija – dajući im konačno zeleno svjetlo za provedbu u bliskoj budućnosti. Prema novom zakonu, letovi će biti zabranjeni između odredišta gdje postoji željeznička veza, a u planu je poboljšati željezničku vezu između većine francuskih gradova, kako bi se novi zakon proširio na što više ruta. Francuska je tako postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je uvela ovakvu vrstu zabrane, a ujedno i prva zemlja koja je barem djelomično poslušala dugogodišnje apele organizacije Greenpeace, koja tvrdi da treba zabraniti sve letove u Europskoj Uniji koji imaju željezničku alternativu kraću od šest sati.

I dok se još uvijek čeka službeni datum kada će nove odluke Francuske i stupiti na snagu, već sada možemo primijetiti kako je ova inicijativa potaknula mnoge veće zemlje da promisle o kvaliteti alternative putovanja koju nude svojim građanima, ali i potaknula glasine o početku prve europske revolucije putovanja željeznicom koji bi posve mogao promijeniti smjer u kojem se kreću suvremena, moderna putovanja!

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 27.12.2022. u 11:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p