GREEN

Jedina divlja rijeka u Europi upravo je postala zadivljujući Nacionalni park koji jedva čekamo posjetiti!

Rijeka za koju vrlo vjerojatno niste ni čuli!
Malo tko zna da je rijeka Vjosa u Albaniji jedna od posljednjih velikih, divljih rijeka u Europi - izvan Rusije. Impresivna rijeka Vjosa i njezini pritoci slobodno teku više od 400 km, od planina u Grčkoj do jadranske obale u Albaniji, a s obzirom na to da se ovo područje divljine sastoji od golemog mozaika različitih tipova staništa, bilo je pitanje trenutka kada će sigurnost ovog čuda prirode postati važna tema koja se tiče cijele regije.

Uski klanci, široki isprepleteni riječni dijelovi, prirodne delte na Jadranskom moru sastoje se od najmanje osam tipova staništa koji obogaćuju ovu rijeku, a sada su napokon dobili najveći značaj za očuvanje na razini EU. Rijeka i njezina okolna područja dom su za više od 1100 vrsta životinja, uključujući 13 životinjskih vrsta i dvije biljne vrste koje je IUCN procijenio kao globalno ugrožene. Stvaranje Nacionalnog parka divlje rijeke Vjosa olakšava rješavanje izazova s kojima se rijeka suočava, kao što su onečišćenje vode i tla, upravljanje otpadom i krčenje šuma. Osim toga, Nacionalni park će stvoriti gospodarske prilike za lokalne zajednice, kroz odgovoran turizam, i pomoći u rješavanju problema depopulacije s tog područja. Obilje i raznolikost ribe od vitalnog su značaja za dobrobit lokalnih ribara, koji će sada biti dodatno zaštićeni europskim zakonima, a uz eko-turizam na Vjosi koji je u stalnom porastu (rafting, kanu, kajak, plivanje), sasvim je jasno kako rijeka Vjosa ima veliki potencijal postati jedna od najvećih turističkih atrakcija na Balkanu.
 
Kada će Nacionalni park biti otvoren za javnost?

Dobivanje statusa nacionalnog parka znači da će Vjosa biti zaštićena prema najvišim međunarodnim standardima, osiguravajući njezin ekološki integritet, dopuštajući odvijanje prirodnih procesa i održavajući populacije svih autohtonih vrsta. Područjem će se upravljati kao nacionalnim parkom, a očekuje se da će biti potpuno operativan početkom 2024. Povodom velike odluke za Albaniju, ministrica turizma i okoliša poručila je: “Vjosa je simbol ljudske povijesti i također vrlo važan dio povijesti naše zemlje. Možda Albanija nema moć promijeniti svijet, ali može stvoriti uspješne modele zaštite biološke raznolikosti i prirodnih dobara i s ponosom najavljujemo stvaranje ovog prvog Nacionalnog parka na jednoj od posljednjih divljih rijeka u Europi koja će zasigurno privući brojne turiste u našu prelijepu zemlju”!
Foto: Instagram
Objavljeno: 27.03.2023. u 12:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p