GREEN

Jedna regija u Hrvatskoj posebno se ponosi održivim turizmom, a evo kako je došla na prestižnu svjetsku listu

U samom vrhu svijeta

Posjetitelji trodnevne edukacije o održivom turizmu imali su prilike čuti i mnoge zorne primjere hrvatske prakse na koji način su pristupili problemu te zašto su se odlučili za održivi turizam i koje rezultate danas ostvaruju.

U trećem mjesecu ove godine naša najsjevernija regija okrunjena je prestižnim certifikatom za održivi turizam. To je Međimurju dalo priliku da budu domaćin prvog Green Destinations Regional Training Eventa u svijetu. U Termama Sveti Martin okupili su se tako brojni domaći i inozemni turistički stručnjaci koji su podijelili najbolje prakse i razmišljanja o održivosti.

Riječ je o trodnevnoj edukaciji o održivom turizmu, a kojoj je pokrovitelj bila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

“Konferencija u Termama Sveti Martin poslužit će nam ne samo da pokažemo zašto smo Green Destinations u Europi, već da pokažemo i kako smo došli do tog cilja, da bismo osnažili ne samo naše dionike, ustanove i pojedince, nego da bismo i druge regije, gradove i općine u Europi i svijetu primjerom dobre prakse mogli podučiti kako bi oni išli više u smjeru održivosti”, kazao je župan Posavec.Zeleni certifikat

Podsjetimo, sredinom ožujka, na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB, Međimurska županija dobila je prestižan certifikat Green Destinationsa, kojim je prepoznat trud, rad i zalaganje svih njenih stanovnika.

Riječ je o certificiranju koje donosi niz dobrobiti od povećavanja vidljivosti na turističkom tržištu, uvrštavanjem naših destinacija u svjetske vodiče i prezentacije na velikim turističkim sajmovima čime se jača konkurentnost. Na taj način razvija se održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizma (GSTC).Direktorica tvrtke Tourism Lab Katarina Miličević, koja je ekskluzivni zastupnik Green Destinationsa u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, naglasila je da je edukacija prvi operativni korak prema cilju da destinacije postignu cjelokupnu održivost. Osim toga, istaknula je da je Međimurje impresivno, posebice kada je riječ o jednoj od četiri certificirane regije u svijetu.

“To je veliki uspjeh, kako za Hrvatsku, tako i za Međimurje”, poručila je.

Grula: ‘Treba imati volje’

Na trodnevnoj edukaciji bio je i prvi čovjek Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Tom je prilikom kazao da su se dobivanjem Green Destinations certifikata obvezali da će raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti.

Ključni element je partnerstvo, jer biti partner znači imati volju, surađivati s nekim… Ako imate volju sve ostalo se nađe. Onda su tu i novci i ostala sredstva. Moramo znati da održivost košta i ako nemate volje uložiti vrijeme i novac u to, onda ćete to teško postići. Ja mislim da smo mi to uspjeli i to je meni najveći ponos zapravo“, kazao nam je Rudi Grula.

Posjetitelji su, kako je i najavio Grula, imali prilike čuti i mnoge zorne primjere hrvatske prakse na koji način su oni tome pristupili i zašto su se odlučili za održivi turizam te koje rezultate ostvaruju.

A rezultati koje Međimurje ostvaruje iz sezone u sezonu svakako su impresivni.

 

Foto: Suzana Arslani

* Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije

Objavljeno: 06.11.2023. u 15:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p