GREEN

Jeste li već vidjeli kadrove viralnih putovanja na Antarktiku?

Kako turisti utječu na najizoliranije mjesto na svijetu?

Posljednjih mjeseci TikTok je preplavljen videima putovanja na Antarktiku. Neočekivani trend u svijetu putovanja osvojio je društvene mreže. Iako je ovakav sadržaj iznimno zanimljiv te može biti i edukativan, neki istraživači zabrinuti su za efekte sve češćih putovanja na ovaj izolirani kontinent, a u nastavku saznajte i zašto!

Ako ste aktivni na društvenim mrežama sumnjamo da još niste vidjeli barem jedna video putovanja kroz Drakeov prolaz između rta Horn na Ognjenoj Zemlji i otočja Južni Shetland koje pripada britanskom teritoriju Antarktike. Do sada su putovanja na Antarktiku uglavnom interesirala nešto stariju populaciju, iskusnije putnike te prvenstveno one koji su si mogli priuštiti takvo putovanja. No, stvari se mijenjaju i putničke agencije specijalizirane za ovakva putovanja sve više angažiraju travel influencere, zbog čega smo imali priliku i vidjeti sadržaj s najizoliranijeg mjesta na svijetu.

Upravo to što se radi o izoliranoj i na neki način misterioznoj destinaciju, mnogo je ljudi zainteresirano za ovakvu avanturu, a CBS News prenosi da se u pet godina broj turista na Antarktici udvostručio. Sve to izazvalo je zabrinutost znanstvenika. Prema nekim istraživanjima primijećeno je povećanje udjela čađe u snijegu u blizini turističkih pristaništa i ruta u odnosu na ostatak kontinenta, uz to zabilježeno je brže topljenje snijega na tim mjestima i u blizini istraživačkih baza. Također, postoji sumnja da turistička aktivnost uznemirava pingvine, koji zatim napuštaju svoje mlade i jaja. Budućnost turizma u ovako izoliranim i osjetljivim ekosustavima svako bi trebala biti kontrolirana kako bismo i dalje mogli uživati u zanimljivim spoznajama, umjesto u devastaciji. Ne sumnjamo da će putovanja ovo putovanje i dalje biti na listi “životnih putovanja” mnogih, samo se nadamo da ćemo još dugo imati priliku gledati nepromijenjene kadrove Antarktike.

@theworldpursuit Replying to @Negar Nikaeein Day 2 of the Antarctica adventures #DrakePassage #Antarctica ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay
Foto: Instagram, TikTok
Objavljeno: 17.01.2023. u 17:56
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p