GREEN

Jeste li znali da bi šalica kave do 2050. godine mogla postati rijedak napitak?

George Clooney slavi Svjetski dan kave uz – praznu šalicu
Povodom Svjetskog dana kave koji slavimo u subotu, George Clooney i Nespresso su kampanjom pod nazivom The Empty Cup ukazali na činjenicu da je egzistencija same kave, kao i farmera koji ju obrađuju, ugrožena zbog klimatskih promjena.

Jeste li znali da je trenutno više od 60 % divlje kave u svijetu ugroženo, dok bi do 2050. više od polovice zemlje na kojoj se kava danas uzgaja moglo biti neobradivo? Baš je zato rečenica - „Vrijeme je da razmišljamo izvan šalice kako bismo zaštitili ono što je u njoj“ – okosnica ove priče kojom Clooney i Nespresso poručuju kako uz zajedničke napore možemo pomoći ne samo farmerima i uzgajivačima kave, nego i cijelom planetu. 

Kako bi pravilno rasli, usjevi kave zahtijevaju određene razine temperature, svjetla i vlažnosti, a te su potrebe najbolje zadovoljene u takozvanom pojasu kave u Latinskoj Americi, regiji koja uključuje zemlje između tropskog pojasa, a koja je uvelike ugrožena zbog sve gorih klimatskih uvjeta koji vladaju našom planetom. Stoga, kada budete uživali u vašoj omiljenoj šalici kave, ne zaboravite da na ulogu koju svatko od nas ima u očuvanju naše Zemlje, a koja itekako utječe na male radosti i rituale u kojima toliko uživamo!

Objavljeno: 29.09.2022. u 12:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p