GREEN

Jeste li znali da divlje životinje imaju terapeutske pse koji im pomažu da se nose s anksioznošću?

Prijateljstvo koje će vas raznježiti u trenu!

Neobična životinjska prijateljstva uvijek naiđu na pozitivne i razdragane reakcije. Čudne životinjske parove najčešće pronalazimo izvan prirodnog staništa, a osim što nama izgledaju slatko, radi se o odnosima koji čine stvarnu razliku za opstanak pojedinih vrsta. Zašto nije neobično da se gepard i pas dobro slažu saznajte u nastavku!

Psi i gepardi definitivno nisu životinje koje bismo instiktivno povezali. Međutim, upravo to se dogodilo 1976., kada je znanstvenica i biologinja Laurie Marker radeći na programu za uzgoj geparda, došla u situaciju da se mora sama skrbiti za napušteno mladunče geparda. Po prirodi gepardi su druželjubivi i odnosi koje stvore s ostalim mladuncima iz svog legla umiruju ih i uče socijalizaciji. Zato što tada u programu nije bilo niti jednog mladunca, Marker je spojila malenog geparda s štencem labradora. Kompatibilnost ove dvije vrste bila je trenutna.

Odrastanje u zoološkim vrtovima ili raznim životinjskim skloništima, jako je stresno za napuštene mladunce geparda kojima ni žiot u divljini nije lagan. Ove velike mačke ugrožene su od strane ljudi te drugih predatora poput hijena i lavova, što je dovelo do toga da ih je u svijetu ostalo tek nekoliko tisuća. Sve navedeno doprinosi sramežljivosti i anksioznosti s kojima se gepardi nose čak i kad više ne žive u divljini. Takvo raspoloženje može ih dovesti do toga da odbijaju hranjenje i razmnožavanje, što direktno ugrožava njihov opstanak. Poučeni uspjehom Laurie Marker, djelatnici u zoološkim vrtovima počeli su sparivati geparde s psima i svaki put se pokazalo da im pseće društvo godi i pomaže u opuštanju. Neki zološki vrtovi tako imaju zaposlene pse koji nekoliko sati dnevno provode s gepardima, dok drugi dopuštaju stalni suživot. Čini se da mačke i psi ipak mogu biti prijatelji, i to zauvijek!

Foto: Instagram
Objavljeno: 27.02.2023. u 12:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p