GREEN

Jeste li znali da su papirnate slamke zapravo štetnije i opasnije za zdravlje i okoliš od plastičnih?

Potencijalne opasnosti ‘ekološke alternative’
U skladu s najnovijim istraživanjem, papirnate slamke, koje su postale obvezna alternativa plastičnim slamkama, mogu nositi ozbiljne rizike za okoliš i naše zdravlje, prema informacijama objavljenim u magazinu Le Soir.

Istraživanje, koje je citirano u časopisu 'Food Additives and Contaminants' istražilo je 39 različitih marki slamki. Rezultati su izazvali veliku zabrinutost javnosti, jasno ukazujući na to da papirnate slamke često sadrže više štetnih i toksičnih tvari od svojih plastičnih pandana. Prema studiji, mnoge od tih opasnih tvari potječu iz grupa kemijskih spojeva poznatih kao PFAS, ili 'vječne kemikalije'. Ovi kemijski spojevi često se koriste u industriji tekstila i ambalaže za hranu kako bi proizvodi postali otporni na masti, ulje i vodu.

Ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje

Istraživanje je također istaknulo da prisutnost PFAS-a može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, uključujući povećane razine kolesterola, povećan rizik od raka, negativne učinke na plodnost i razvoj fetusa, te štetne utjecaje na endokrini sustav, imunološki sustav i štitnjaču. Nevjerojatno otkriće iz istraživanja bilo je da je čak 90% testiranih marki papirnatih slamki sadržavalo PFAS, dok je taj postotak kod plastičnih slamki iznosio 75%.Nadalje, istraživanje je jasno ukazalo na činjenicu da prisutnost ovih toksičnih tvari predstavlja ozbiljan rizik za okoliš, osobito kada slamke dođu do faze raspadanja na deponijima ili pak potpuno izgore…

Foto: Unsplash
Objavljeno: 30.08.2023. u 09:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p