GREEN

Jesu li su prizori isušenih kanala u Veneciji i ekstremne oseke na Jadranu posljedice klimatskih promjena?

Fenomen koji je zabrinuo znanstvenike diljem svijeta!
Tjedni sušnog zimskog vremena potaknuli su zabrinutost u susjednoj Italiji koja bi se mogla suočiti s još jednom ekstremnom sušom nakon vanrednog stanja prošloga ljeta, kada je u Alpama palo manje od polovice uobičajene količine snijega, a što je itekako zabrinulo znanstvenike i brojne svjetske ekološke skupine. No, što se točno događa?

Jedna od najpoznatijih europskih destinacija - Venecija, koja obično muku muči s čestim poplavama, ovih se dana suočava s problemom neuobičajeno niskih plima koje su onemogućile gondolama i svim drugim plovilima da se kreću poznatim venecijanskim kanalima koji su trenutno isušeni do neprepoznatljivosti. Razlog svemu tome je kombinacija čimbenika koja podrazumijeva nedostatak kiše uzrokovane klimatskim promjenama, povišen tlak, pun mjesec i morske struje. Naime, talijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, a najduža talijanska rijeka Po, koja je u srpnju pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina, danas ima 61 posto manje vode nego što je to uobičajeno u ovom razdoblju godine. Razina vode pala je na rekordno niske razine i na jezeru Garda u sjevernoj Italiji, što je omogućilo dolazak do malog otoka San Biagio na jezeru preko staze i stvorilo prizore kakve stanovnici obližnjih gradova ne pamte.
 
Kakva je situacija u Hrvatskoj?

No nije samo talijanska La Serenissima mjesto iz koje stižu krajnje neobični prizori jer drastična oseka ovoga puta nije zaobišla ni Lijepu Našu, a posljedice svega vidljive su duž Jadranske obale - od Fažane pa sve do Pelješca. Tako su prizori 'nasukanih' brodica dočekali zabrinute stanovnike brojnih priobalnih gradova, no znanstvenici ističu kako je razina mora još uvijek je oko 20 centimetara viša od najekstremnijih oseka koje su se događale u posljednjih pedesetak godina, ali i da je zaista riječ o neželjenom fenomenu koji se za sada pojavljuje rijetko. Koliko je velika uloga klimatskih promjena u nastajanju ekstremnih oseka, tek će se ustvrditi, a s obzirom na to da najnovije vremenske prognoze ipak najavljuju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u narednim danima, znanstvenici poručuju da razloga za paniku - nema!
Foto: Instagram
Objavljeno: 22.02.2023. u 15:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p