GREEN

Kada poželite nešto slatko, a zdravo: Ovo je 8 voćki s najmanjim udjelom šećera

Bogato je vitaminima i vlaknima

Nije svaki šećer zlo, kao što misle i predstavljaju na društvenim mrežama razni fitnes gurui. Postoje razni mitovi o tome kako je u nekoj redukcijskoj prehrani dobro maknuti i voće, i to samo zato što u sebi sadrži šećere. Naravno da ih sadrže, voće je slatko, ali zdravo i potrebno našem organizmu zbog važnih vitamina, vlakana i antioksidansa.

Osim toga, voće hidrira naše tijelo, i pruža nam ugljikohidrate potrebne za stvaranje energije. No, nažalost, kako statistike kažu, samo jedna od 10 odraslih osoba konzumira dovoljno voća i povrća, iz raznoraznih razloga, od kojih je jedan i “strah od šećera”. Ako ipak želite pripaziti na unos šećera, pa i onoga što dolazi iz voća, ne morate ga potpuno izbaciti iz prehrane. Postoje voćke koje imaju vrlo nizak udio šećera, a osigurat će vam sve ostale potrebne vitamine i vlakna. Donosimo popis od osam voćki koje imaju najmanji udio šećera.

Grejp, obiluje vitaminom C i vlaknima koja su potrebna našoj probavi, polovina ovoga ploda ima samo osam grama šećera.

Avokado, bogat je zdravih masti koje štite srce i snižavaju LDL (tzv. “loš”) kolesterol, ali i fitokemikalija koje smanjuju oksidativni i upalni stres. Jedan avokado sadrži malo više od 1 grama šećera.Šljive, iako se čine vrlo slatke, jedna šljiva sadrži sedam grama šećera i 30 kalorija, a možete ih koristiti u kolačima, da pritom uopće ne dodajte nikakav zaslađivač. Ovo je voće bogato kalijem i vitaminom C.

Jagode su odlična opcija kad je u pitanju voće s niskim udjelom šećera. Jedna čaša od 2 dcl jagoda sadrži samo sedam grama šećera, a ovom ćete porcijom zadovoljiti dnevnu potrebu za vitaminom C.Maline imaju iznenađujuće nizak udio šećera s obzirom na njihov slatki okus. Jedna čaša od 2 dcl ovoga voća sadrži samo pet grama šećera. No budući da ima čak osam grama vlakana, nakon što ih pojedete osjećat ćete se sitiji nego poslije nekog drugog voćnog obroka.

Kupine obiluju vitaminom C i željezom, a jedna čaša od 2 dcl ovoga voća sadrži sedam grama šećera, osam grama vlakana i dva grama proteina.Naranča sadrži 12 grama šećera i više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Čaša nezaslađenog narančinog soka sadrži dvostruko više šećera i samo trećinu vlakana.

Jabuka srednje veličine sadrži samo 19 grama šećera, dok šalica nezaslađenog jabučnog soka ima oko 24 grama.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 16.10.2023. u 14:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p