GREEN

Kako naše shopping navike štete okolišu? Pravo je vrijeme da ih promijenite!

Savjeti koji će vam itekako dobro doći!
Kada ste posljednji puta bili u shoppingu ili naručivali neki novi modni komad online, jeste li razmišljali o tkanini, utjecaju na okoliš onih koje ste već odbacili i procesu koji stoji iza njihove izrade? Ako ste o tome razmišljali čak i na nekoliko minuta, na dobrom ste putu ste ka održiv(ij)em shoppingu koji je u posljednjih nekoliko godina, možemo slobodno reći, postao svojevrstan imperativ u svijetu brze moda koja radikalno utječe na naš okoliš…

Tako je održiva moda kao poslovni model nastala kao izravan odgovor na brzu modu- metodu masovne proizvodnje trendi odjeće od materijala niske kvalitete, a sve kako bi se zadovoljili zahtjevi ogromnog broja potrošača. Brza moda naravno nije stvorena za dugotrajno nošenje i najčešće vrlo brzo završi na odlagalištima, a radnici koji se bave proizvodnjom takve odjeće često rade prekovremeno za iznimno niske plaće, u veoma nesigurnim radnim okruženjima. Sve navedeno nastoji promijeniti val održive mode koji je sve popularniji među kupcima diljem svijeta, a kako bismo i vas potaknuli na što svjesniju kupovinu, u nastavku članka izdvojili smo 5 korisnih savjeta koji dokazuju kako je zaista jednostavno započeti s promjenama ako to zaista i želite!

Kupujte manje i pametnije!

Zamjenom, popravkom i brigom o onome što već posjedujemo štedimo popriličan iznos novca koji možete uložiti u znatno kvalitetniji i trajniji predmet. Često se žalimo da su održivi modni brendovi skupi, no činjenica jest da su brendovi brze mode zapravo dugoročno mnogo skuplji. Gotovo svaki predmet koji je nastao metodom brze mode dizajniran je kako bi se raspao, a sve kako bismo brže bolje ponovno otrčali u trgovinu kako bismo našli adekvatnu, često još manje kvalitetnu zamjenu.

Obratite pozornost na tkaninu!

Uvjerljivo najbolje tkanine za održiviji shopping su organski lan, bambus, konoplja, organski pamuk i bilo koji materijal koji je biorazgradiv. Svakako savjetujemo da izbjegavate materijale koji su popularni u industriji brze mode kao što je poliester i najlon - materijali nastali na bazi nafte, a ujedno i materijali koji se nalaze na policama većine trgovina koje obilazimo gotovo svakodnevno. 

Kupujte second hand/vintage!

Kupovima prethodno voljenih stvari uvijek je dobra ideja, a osim što vam ovakav tip shoppinga dozvoljava kreativnost, ujedno štedi novac i ne čini baš nikakvu štetu prirodi koja nas okružuje. Sigurni smo kako ćete se baš svi složiti s činjenicom da svijetu zaista nisu potrebni svi ti novi artikli koji se proizvode svake minute, a uz sve veću popularnost genijalnih second hand oaza, nema nikakvog razloga da svoj sljedeći outfit potražite upravo na takvom mjestu! 

Razmislite o najmu odjeće!

Koliko ste puta kupili haljinu za vjenčanje ili zabavu i odjenuli je samo jednom? Najam odjeće odličan je način za održiviju kupnju, a posebice kada je riječ o prigodnoj odjeći. Bez obzira na to jeste li u potrazi za modernom svečanom haljinom koju ćete nositi samo na jednu noć ili jednostavno želite isprobati komad prije nego što se odvažite i kupite ga sami, najam je sjajan način da zadovoljite svoje modne porive i izbjegnete impulzivne kupnje. 

Kupujte u vlastitom ormaru!

Najodrživija moda definitivno podrazumijeva odjeću koju već posjedujete! Svi znamo koliko je lako zaboraviti na sve komade koji se kriju u našim ormarima, a isto tako smo sigurni kako vam je itekako poznat scenarij “čišćenja” ormara prilikom kojeg pronađete hrpu zaboravljenih outfita i komada koje volite, ali ste ih “iznosili”. Poigrajte se s ovim komadima kao da su potpuno novi i kombinirajte ih s drugim najčešće nošenim komadima te kreirajte potpuno novi look - u vlastitom domu!


Foto: Unsplash
Objavljeno: 15.09.2022. u 15:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p