GREEN

Kako uz pomoć sode bikarbone napraviti jeftine tablete za perilicu posuđa koje besprijekorno čiste i najtvrdokornije mrlje?

'Hack' koji morate probati
U današnjem, modernom svijetu, kada sve češće težimo ekološki prihvatljivim rješenjima, postoji sve veći interes za samostalnim izradama proizvoda za svakodnevnu upotrebu. A jedno od područja u kojem možemo doprinijeti očuvanju okoliša i smanjenju upotrebe štetnih kemikalija su i tablete za pranje posuđa. 

Klasične tablete za pranje posuđa često sadrže agresivne kemikalije koje mogu štetno uticati na naše zdravlje i okolinu. Srećom, postoji jednostavan način da sami napravite efikasne tablete za pranje posuđa koristeći prirodni sastojak - sodom bikarbonu. Soda bikarbona je prirodni abrazivni agens koji efikasno uklanja mrlje i masnoće s posuđa, ostavljajući ga čistim i sjajnim. Također, soda bikarbona ima antibakterijska svojstva, što je samo dodatna prednost kada je riječ o higijeni posuđa. Upute za izradu vlastitih, ekološki prihvatljivih tableta za pranje posuđa potražite u nastavku:
 
Sastojci:

1 šalica sode bikarbone
1/4 šalice soli
1/4 šalice octa
10-15 kapi eteričnog ulja po izboru (npr. limuna, lavanda ili čajevac)

Upute:

U velikoj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i sol. Postepeno dodajte ocat i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se lako oblikuje u tablete. Po želji, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja za ugodan miris. Rukama oblikujte male tablete ili koristite kalup za kocke leda kako biste napravili oblikovane komade. Ostavite tablete da se osuše na sobnoj temperaturi 24-48 sati ili dok ne postanu tvrde. Nakon sušenja, čuvajte tablete u hermetički zatvorenoj posudi.
Foto: Instagram
Objavljeno: 16.09.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p