GREEN

Koji će stanovnici Zemlje ovo ljeto najbolje vidjeti Suze sv. Lovre?

Svemirski fenomeni

Stotine zvijezda padalica osvijetlit će nebo tijekom kolovoza, a ove, 2023. godine doista ćete moći uživati u jasnom pogledu na nebo. Budite spremni za ovu svemirsku avanturu oko 12. kolovoza jer se tada očekuje najveća frekvencija meteora.

Kiša meteora vidljiva je sa Zemlje ove godine već od 17. srpnja, a moći ćete je gledati čak do 24. kolovoza iako se najgušća frekvencija očekuje 12. kolovoza. Ove godine ovaj nebeski fenomen, kod nas nazvan Suze sv. Lovre, događat će se za vrijeme mladoga Mjeseca pa će time i njihova vidljivost biti očitija.

“Mjesec će bit u mlađaku, koji će se početi pojavljivati nešto prije sumraka, pa mjesečina neće smetati, a stvarna prednost je biti na tamnome mjestu, daleko od gradske ravjete. Promatrači na zapadnoj obali Sjeverne Amerike i istočnom Pacifičkom oceanu su posebno dobro pozicionirani”, za rekao za portal Independent glasnogovornik Kraljevskoga astronomskog društva.Suze sv. Lovre ili Perzeidi svemirski je fenomen koji nastaje kada Zemlja na svojoj putanji udara u ostatke koje je komet 109P/Swift-Tuttle ostavio iza sebe tijekom srpnja i kolovoza svake godine.

Ove se godine, kako navode astronomi, očekuje se do 100 meteora na sat. Meteori se najbolje vide sa sjeverne hemisfere, u idealnim uvjetima bez oblaka ili svjetlosnog zagađenja, a tamošnji promatrači, budući da je radijant Perzeida uvijek iznad horizonta, trebali bi vidjeti neke meteore čim zađe Sunce.

Foto: Unsplash / Green.hr
Objavljeno: 07.08.2023. u 14:03
Tagovi: suze sv. Lovre

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p