GREEN

Matcha latte je odlična zamjena za kavu, a imamo i recept koji uspije baš svaki put!

Najbolja alternativa kavi!

Postoje dvije vrste jutarnjih osoba, one koje bespogovorno piju kavu te oni koji će energiju pokrenuti šalicom čaja. Međutim, usudimo se reći da nas ipak ima više kavopija i ovaj mirisni napitak ne bismo mijenjali ni za što. Ipak, pojedini se odluče odviknuti od kave zbog raznih razloga, a ponajviše zbog onih zdravstvenih. Ostaviti se kave je teško, ali ne mora biti tragedija jer postoji savršena zamjena za nju! Ravno iz Japana dolazi nam matcha koja će oduševiti sve kavoljupce!

Matcha je japanski, fini smrvljeni čaj u prahu. Radi se o smrvljenim listićima biljke Camellia sinensis od koje dolazi i zeleni čaj. Listići su uzgojeni i obrađeni na poseban način pa zbog toga matcha prah ima jedinstvenu kombinaciju hranjivih tvari. S obzirom na to da je riječ o cijelim listovima biljke u kojima se nalazi većina nutritivnih tvari, matcha sadrži čak deset puta veću količinu kofeina i antioksidansa nego zeleni čaj.

Ovaj zeleni prah naziva se i „zeleno čudo“ jer osim divnog okusa, matcha zbog spomenutih ljekovitih svojstva pogodno utječe na zdravlje. Bogat je antioksidansima pa štiti tijelo od teških i kroničnih bolesti. Prah sadrži jednu vrstu katehina, odnosno prirodnog antioksidansa za koji se ustanovilo da ima snažna antikancerogena svojstva pa matcha pomaže u prevenciji zloćudnih bolesti.Također, matcha snižava razinu kolesterola i šećera u krvi te pospješuje detoksikaciju organizma. Ovaj prah je bogat vlaknima, vitaminom C, magnezijem, cinkom i kromom.

Matchu zbog teksture zovu „zelenim kakaom“, a svojim pomalo zemljanog okusa odlično se slaže u sve recepte, od napitaka do kolača. Najbolji načina za jutarnje razbuđivanje i uživanje u toplom napitku je matcha latte! Priprema je vrlo jednostavna, a ako želite promijeniti naviku pijenja kave i poboljšati svoje zdravlje, pročitajte recept koji smo vam pripremili za savršeni matcha latte!

Sastojci:

1 žličica matcha praha
2 dl bademovog mlijeka (ili mlijeka po želji)
po želji 1 žličica šećera ili nekog drugog sladila

Priprema:

1. U šalicu stavite žličicu matcha praha i šećer te dodajte otprilike dvije žlice vruće (70-80° C) vode.

2. Sadržaj počnite miješati posebnom bambusovom žlicom sve dok se sadržaj ne pretvori u zelenu, kremastu i zapjenjenu pastu.

3. Zagrijte mlijeko koje ne smije biti kipuće i ulijte ga miješajući u šalicu kako bi se pasta rastopila s mlijekom. Ako želite da vaš matcha latte napitak ima gustu pjenu kao cappuccino, dio mlijeka zapjenite posebnom spravom za stvaranje pjene te prelijte preko napitka. Vaš matcha latte je gotov i možete u njemu uživati!

Foto: Instagram
Objavljeno: 08.04.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p