GREEN

Misteriozni, vrući izvori vode pojavili se u moru na dijelovima otoka Paga: Hoćemo li se na našem bajkovitom otoku kupati tijekom čitave godine?

Prirodni fenomen zaintrigirao je znanstvenike
Ove sezone brojni posjetitelji i stanovnici otoka Paga svjedočili su, a potom i prijavili izvanredni prirodni fenomen: pojavu tajanstvenih izvora tople vode u dijelovima mora oko otoka. Ova pojava sasvim je očekivano izazvala znatiželju i zagonetne spekulacije među lokalnim mještanima, ali i znanstvenicima koje, iako imaju potencijalno objašnjenje za ovu situaciju, je ova pojava jednako iznenadila.

Kako i sami znanstvenici kažu, krški izvori na morskom dnu, gdje slatka podzemna voda curi prema moru inače nisu novost. Ovaj fenomen obično rezultira vodom čije su temperature jednake ljetnim temperaturama zraka, stvarajući dojam da je voda ljeti hladna, a zimi topla. No, ovoga puta, oko otoka Paga, primijećeni su izvori tople vode znatno veće veličine, što je izazvalo veliko čuđenje lokalnih zajednica. Kako piše Morski.hr, stručnjakinja za praćenje temperature i stanja mora s Instituta za oceanografiju u Splitu, pokušala je razjasniti ovaj misteriozni fenomen. Prema njenim objašnjenjima, toplija voda se akumulira u Velebitskom kanalu. Osim toga, tijekom redovnog monitoringa Jadrana krajem lipnja, zabilježene su neobično visoke temperature na otvorenom moru, a posebno na dubinama od desetak metara ili više. U sjevernom dijelu Paškog zaljeva, temperature su bile čak dva stupnja niže nego uz obalu južnih dijelova otoka, gdje su već bile niže nego na otvorenom moru.
 
Ovakvi visoki temperaturni ekstremi i razlike, kako je znanstvenica objasnila, mogu biti posljedica jakih južnih vjetrova koji su utjecali na Podvelebitski kanal, gdje se toplija voda s juga i otvorenog mora nakupila, a zatim se miješala s hladnijim okolišem. Ovaj proces stvara dojam toplog strujanja u vodi oko otoka Paga. Važno je napomenuti da su se tijekom ljeta događali i toplinski valovi koji su vjerojatno zagrijali cijeli Jadran, posebno južni i otvoreni dio. A kako bi se bolje razumio ovaj zagonetni fenomen, potrebna su kontinuirana mjerenja na različitim lokacijama koja bi se trebala provesti u budućnosti. Također, drugi faktori poput strujanja, plime i temperature zraka mogu doprinijeti ovom fenomenu, ali, u područjima gdje su mjerenja ograničena ili nepostojeća, teško je dati konačnu procjenu uzroka.
 
Stoga, tek nam preostaje saznati jesu li ovi topli izvori posljedica temperaturnih promjena ili su pak novo otkriće na Pagu koje će postati atrakcija i koje će privlačiti kupače u more i za vrijeme hladnijih dana. Do tada, misteriozni izvori tople vode oko otoka Paga ostaju enigma, podsjećajući nas koliko je priroda puna neobjašnjivih čuda koja tek čekaju da budu otkrivena.
Foto: Instagram
Objavljeno: 12.09.2023. u 09:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p