GREEN

Mlada modna dizajnerica Helen Kelen oduševljava urbanom estetikom: 'Moje kreacije su oblik aktivizma'

'Upcycling' brend inspiriran kulturom elektroničke glazbe

Gledaš u njenu eklektičnu kreaciju, a u ušima čuješ techno beat. Odjednom si u gomili ljudi, skačeš, plešeš, vrištiš– svoj si. Gledaš u njenu vibrantnu kreaciju, a pod nogama su ti ulice nekih velegrada. Odjednom si na rave partyju nekog ekskluzivnog berlinskog kluba, guraš se kroz mase – svoj si, mlad si. Ona je Helen Kelen, mlada dizajnerica iz čije radionice izlaze održiva i aktivistička remek djela, ona koja te u trenutku vode u neki urbani svijet.

Kako nam je sama kazala, njezin brend Helen Kelen upcycling je brend inspiriran kulturom elektroničke glazbe koja se provlači kroz svaku kolekciju. Osim toga, njezine kreacije nose i vrlo važnu aktivističku poruku o održivosti mode. Naime, koristeći tehniku upcyclinga, Helen spašava tekstil, dajući mu novu svrhu, istovremeno inspirirajući mnoge na održiviji način življenja.Idemo odmah u glavu. Kako biste sami opisali svoj modni jezik? Kakav identitet nose Vaše kreacije?

Svoj modni jezik opisala bih kao kombinaciju techno kulture s održivim pristupom dizajnu. Identitet mojih kreacija je mladenački, urban i eksperimentalan. Inspiriran je rave kulturom i elektronskom glazbom te se istovremeno fokusira na održivost i ekološku svijest.

Pokretanje vlastitog brenda bila je Vaša dugogodišnja želja. Kako je izgledao sami početak?

Početak pokretanja vlastitog brenda bio je spontan, potaknut lockdownom i željom za izražavanjem kroz dizajn. U ovom trenutku, još uvijek istražujem i eksperimentiram s raznim elementima svoje estetike, iako proces možda može biti spor, napreduje. Teži trenuci nastupaju zbog neizvjesnosti i pritiska da uspijem, ali ne odustajem jer osjećam veliku strast prema svojoj kreativnosti i viziji. Moja najveća inspiracija i motivacija su elektronska glazba i rave kultura, koja predstavljaju slobodu, autentičnost i zajedništvo.

Što sve nastaje u Vašoj kreativnoj radionici?

U mojoj kreativnoj radionici nastaju različiti odjevni predmeti, od odjeće do nakita, koristeći tehniku upcyclinga. Nabavljam materijale iz različitih izvora, uključujući odbačene tkanine iz hrvatskih tekstilnih tvornica i second-hand odjeću. Također, pokušavam maksimalno iskoristiti svaki komadić tkanine, kako bih što više smanjila otpad nastojeći stvoriti zero-waste kolekcije.

U kojoj mjeri su Vaše kreacije aktivizam? Je li masovna moda kakvu generalno poznajemo postala zagađujuća i ‘prljava’? Što mislite o tome?

Moje kreacije su oblik aktivizma jer promiču održivost i ekološku svijest. Masovna moda ima velik utjecaj na okoliš, stvarajući zagađenje i iscrpljujući resurse planeta. Mislim da je važno podizati svijest o ovim problemima i promovirati održive alternative. Održivost za mene znači brigu o okolišu, očuvanje resursa i odgovornost prema budućim generacijama. Osim upcyclinga, nastojim živjeti zeleniji način života, kao što su smanjenje otpada, recikliranje i podrška održivim praksama.

Događaju li Vam se u tom kreativnom procesu određene umjetničke blokade? Kako rješavate taj problem?

Kao kreativni um, svakako sam se susrela s trenucima umjetničke blokade. Kako bih prevladala te trenutke, često se oslanjam na kreativnu zajednicu i suradnju s drugim umjetnicima. Razgovori s kolegama, istraživanje novih tehnika i materijala te promatranje okoline pomažu mi da prevladam blokadu i pronađem nove inspiracije.

Foto: Zvonimir Ferina; ustupila: Helen Kelen

*Styling: Marcela Vrček, Mua: Lara Perički, Hair: Tonka Katie, Nakit: Dip N Drip, Modeli: Vere models

Objavljeno: 05.11.2023. u 12:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p