GREEN

Može li Adidas bez još većih problema zbrinuti stotine tisuća neprodanih Yeezy tenisica?

Je li sljedeći potez giganta sportske mode ekološki prihvatljiv?

Jedan od najpopularnijih sportskih i modnih brendova - Adidas, posljednjih mjeseci našao se u ozbiljnim problemima nakon što je glazbena zvijezda Kanye West u javnosti propagirao antisemitističke stavove. Suradnja brenda i pjevača je prekinuta, ali ostalo je pitanje teško stotine mijijuna eura, odnosno na Adidasu je odgovornost za zbrinjavanje svih parova tenisica koje nikada nisu došle do kupaca.

Osim što je rješavanje ovog pitanja jako škakljivo za image Adidasa, nameće se i ekološki aspekt problema, jer nije nepoznata praksa da se brendovi na razne načine, od kojih je jedan spaljivanje, rješavaju viška asortimana kako ne bi ugrozili poslovanje. Kako piše Washington Post iz Adidasa je došla informacija da bi ove godine zbog naglog prekida modne linije mogli izgubiti čak 1,2 milijarde eura prihoda i 500 milijuna eura operativne dobiti ako ne uspiju prenamijeniti robu. Osim što se radi o iznimno teškoj situaciji u financijskom smislu, radi se i o jako teškoj etičkoj dilemi kako na pravilan način postupiti kako se ne bi nanosila daljnja šteta brendu i kako se ne bi i dalje u javnosti poticao govor mržnje.

Postoji li rješenje koje će odgovarati svima?

Općenito radi se jako zanimljivoj situaciji u kojoj se tvrtka nalazi pred ogromnim izazovom zbog naglog prekidanja i povlačenja proizvoda. Iako vjerujemo da je za ovu situaciju stoji poznata izreka „svaka roba nađe svoga kupca“, zabrinjavajuća je opcija uništavanja tisuća pari tenisica načinjenih od umjetnih materijala, uglavnom plastike. Washington Post također navodi da je praksa uništavanja viškova uobičajena u ovoj industriji, unatoč etičkim i ekološkim problemima, samo da se sačuva vrijednost brenda. Nakon skandala koji su prošli u prethodnom periodu, mišljenja su da bi to bio najgori potez za Adidas u ovom trenutku. Elizabeth Napier, docentica na Sveučilištu u Toledu, za spomenuti medij je rekla da bi najbolja opcija za Adidas bila da obuću donira ljudima pogođenim katastrofama, kao što su aktualni potresi u Siriji i Turskoj, iskreno se nadamo da će to biti Adidasov sljedeći potez!

Foto: Instagram
Objavljeno: 02.03.2023. u 14:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p