GREEN

Napušteni kolodvor pretvoren u tropski vrt nešto je što morate posjetiti!

Prizor u srcu Madrida koji ostavlja bez daha!
Mnoga istraživanja pokazuju da je ozelenjivanje gradskih sredina pridonosi kvaliteti života ljudi, a općenito pozitivno djeluje na čitav okoliš. Možemo se složiti da su upravo zelene oaze te koje čine život u urbanim sredinama ugodnijim i privlačnijim. Jedna prava džungla usred urbane džungle nalazi se u Madridu i morate ju posjetiti!

Riječ je o nekadašnjem madridskom kolodvoru Atocha koji je danas pretvoren u botanički, točnije tropski vrt. Zgrada kolodvora Atocha, od kad je službeno otvorena 1892. pa sve do 1992. godine služila je za potrebe željezničkog prometa, a nakon toga promet se prebacuje u nadograđeni objekt koji je bolje prilagođen novim brzim vlakovima. Sto godina od otvaranja ovaj prostor dobio je sasvim drugu svrhu. Napušteni prostor kolodvora pretvoren je u botanički vrt koji se prostire na 4000 kvadrata, a u njemu se danas nalazi nekoliko stotina različitih biljnih vrsta koje zajedno čine fond od nevjerojatnih 7000 biljaka. Tako ovdje možete lutati među egzotičnim biljkama iz Polinezije, Japana, Filipina, Madagaskara, Kube, Meksika i drugih dijelova Južne Amerike. Nekada su se ovdje mogle vidjeti i kornjače koje su kao napušteni ljubimci zbrinute u botaničkom vrtu, no 2018. godine premještene su u obližnji park prirode gdje su im osigurani bolji uvjeti.

Ne moramo ni objašnjavati kako je ovo zaista spektakularan prizor, posebno zato što su željezni i stakleni dijelovi konstrukcije zgrade u kontrastu sa zelenilom biljaka. Kontrast koji na neki način čini savršeno izbalansiranu cjelinu pokazuje sklad koji može postojati između čovjeka i prirode. Vrt unutar kolodvora Atocha jednostavno ne smijete preskočiti ako se nađete u Madridu. Uz to, mislimo da ni jedan grad nema ovako spektakularnu lokaciju na kojoj možete kratiti vrijeme u kafiću ili restoranu dok čekate svoj polazak.

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 07.02.2023. u 15:30
Tagovi: putovanja, eko

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p