GREEN

Naselje s najljepšim vrtovima na svijetu nalazi se u Europi i oduševit će vas na prvi pogled!

Remek djelo jednog od najvećih svjetskih krajobraznih arhitekata
Sjeverna Europa i skandinavske zemlje općenito nadaleko su poznate kao jedne od najosvještenijih zemalja na svijetu, barem kada se radi o zelenom načinu života koji polako ali sigurno postaje sve veći imperativ u svijetu. Možda su upravo zato sve oči svijeta ponovno usmjere na naselje Naerum u Kopenhagenu koji je dom jednog od vizualno najprivlačnijih vrtova u svijetu, poznatijih kao - ovalni vrtovi. 

Baš kao što je naš uspješni Gruntek pružio svim građanima mogućnost posjedovanja vlastitog vrta, tako je i poznati krajobrazni arhitekt Sørensen još davnih godina svim građanima Kopenhagena odlučio ponuditi - ovalne vrtove, koji su postali jedan od njegovih najpoznatijih projekata. Naime, godine 1948. stvorio je 40 ovalnih parcela, svaka dimenzija približno 25 × 15 m, postavljenih na valovitom travnjaku, između javnih stambenih zgrada s jedne strane i tradicionalnijih parcela s druge strane. Vlasnici su mogli slobodno pozicionirati svoje kućice, odabrati okolne živice i urediti unutrašnjost svojih parcela, no Sørensen je ipak dao neke upute, naglašavajući da su one zamišljene kao vodič, a ne pravila. Sedam desetljeća kasnije, ovalni vrtovi Naeruma i dalje su jedna od najljepših atrakcija danske prijestolnice, a danas predstavljaju uzor brojnim zemljama koje nastoje svim građanima pružiti mogućnost obrađivanja zemlje i uzgoja vlastite hrane.
Unatoč slobodi dizajna koju je svaki vlasnik vrtne parcele uživao tijekom godina, ovalni vrtovi uvijek su zadržali određenu dosljednost u nekim aspektima, što je svakako pomoglo u održavanju njegovog šarma. Jedna od najdojmljivijih stvari u vezi s dizajnom Sørena Carla Theodora Mariusa Sørensena jest činjenica da ovalni vrtovi izgledaju zaista nevjerojatno iz ptičje perspektive, ali i s tla, dok šećete samim parcelama. Više o ovim divnim vrtovima saznajte ovdje
Foto: Instagram
Objavljeno: 26.09.2022. u 12:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p