GREEN

Odvajanje otpada uz nekoliko korisnih trikova nikad nije bilo lakše!

Savjeti koji će vam dobro doći
Jeste li znali da samo zemlje Europske unije proizvedu više od nevjerojatnih 2,5 milijardi tona otpada godišnje koji mahom završava na zemlji, odlazi u tlo i na koncu, zagađuje naše podzemne vode i cjelokupni život na našoj planeti? Vrtoglavi rast količine otpada koji proizvodimo kao društvo dosegao je nekadašnje nezamislive razmjere, a nastavimo li dosadašnjim tempom, Europski parlament tvrdi da ćemo do 2050. godine ćemo proizvoditi čak 70% više otpada nego danas, što je najblaže rečeno zabrinjavajuć podatak koji zahtjeva hitnu reakciju.

Zbog svega navedenog, Europska unija donijela je akcijski plan koji podrazumijeva da će svaka članica reciklirati najmanje 60% komunalnog otpada do 2030. godine, a posljedično tome, i Hrvatska je ove godine započela provoditi novi sustav gospodarenja otpadom u gotovo svim gradovima. Tako je odvajanje otpada preko noći postalo goruća tema koja potiče rasprave na svakom kutku, a unatoč tome, mnogi se i dalje nerijetko nađu u dilemi: Razvrstavamo li tetrapak ambalažu u spremnike za karton ili plastiku? Je li iskorištena vrećica čaja u papirnatom pakiranju bio otpad ili papirnati otpad? S obzirom na to da se još uvijek nalazimo u blagdanskom periodu, ali i popularnom razdoblju “donošenja novogodišnjih odluka”, pravo je vrijeme da s vama podijelimo nekoliko korisnih trikova koji će vam itekako pomoći u razdvajanju otpada, a koji će u 2023. godini postati vaša nova navika!

 

Prije svega savjetujemo da o otpadu promišljate i prilikom kupovine te da prednost date ambalažama napravljenim od obnovljivih materijala koje se mogu reciklirati na mjestu gdje postoji odvojeno prikupljanje otpada. Takve ambalaže dodatno brinu za naš okoliš, a jednostavno ćete ih prepoznati prema oznakama i žigovima na pakiranju. Kao primjer uzmimo trajno i svježe mlijeko te vrhnje za kuhanje domaće marke Kravica Kraljica na čijoj je ambalaži jasno istaknuto da je napravljena od 82 posto materijala biljnog porijekla. Tako sav karton Kravica Kraljica ambalaže dolazi od drveta, a čep i zaštitni slojevi pakiranja izrađeni su od plastike dobivene od šećerne trske iz održivog uzgoja, što znači da svi Kravica Kraljica proizvodi pravilnim recikliranjem ostavljaju zaista minimalan otisak na našu zemlju.
 
 
Kao jedna od najvećih dilema građana Zagreba koja se tiče upravo razvrstavanja otpada jest već spomenuto pitanje mliječnih Tetra Pak ambalaža: Je li ambalaža od mlijeka papirni (kartonski) ili plastični otpad? Iako Tetra Pak ambalaže uglavnom razvrstavamo u plastični otpad, valja napomenuti kako i ovdje veliku razliku činimo vlastitim izborom proizvoda koji već svojom produkcijom brinu o čuvanju okoliša. Naime, glavni materijal u Tetra Pakovoj ambalaži za Kravica Kraljica mlijeko je karton, obnovljiv materijal izrađen od drva iz održivih šuma. Ova višeslojna kartonska ambalaža se može reciklirati, no preduvjet je da se ona pravilno odloži u odgovarajući spremnik (gdje postoji odvojeno prikupljanje otpada). Isto tako, važno je znati da što je veći udio biljnih/obnovljivih materijala u ambalaži, to je njezin utjecaj na klimu niži, jer obnovljivi materijali, kada se njima odgovorno upravlja, mogu se obnoviti i tijekom svog rasta apsorbiraju CO2 iz zraka.

 
Važno je naglasiti i da spomenuta višeslojna kartonska ambalaža sjajno čuva hranjive tvari namirnica, zbog čega savjetujemo da dobro proučite datume isteka roka trajanja proizvoda prije no što ih prijevremeno bacite, a koji su sasvim sigurni za konzumaciju i nekoliko dana kasnije. Kod recikliranja je jednako važno i obratiti pozornost na ostatke sadržaja ambalaže koje biste svakako trebali isprati vodom kako biste izbjegnuli neugodne, dugotrajne mirise u vašim spremnicima, a posebice ako se radi o staklenom ili plastičnom pakiranju prehrambenih proizvoda. 
 
 
Mnogima će dodatnu motivaciju pružiti i novi Pravilnik o ambalaži kojim bi se trebala uvesti povratna naknada upravo za višeslojnu kartonsku ambalažu, a koja daje prednost onim brendovima koji svoje napore ulažu u edukaciju i bolje, zdravije izbore, baš kao što to čini naš domaći brend Kravica Kraljica koji sve svoje proizvode bazira na domaćem, kvalitetnom mlijeku baranjskih farmi i malih proizvođača. Stoga, ako se želite pridružiti novom, pozitivnom valu održivih promjena, birajte savjesno i pametno te u sklopu svoje zelene odluke za nadolazeću 2023. godinu, prednost dajte onim proizvodima koji nam i sami pomažu našu Zemlju poštedjeti nepotrebnog otpada. 
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash
Objavljeno: 29.12.2022. u 16:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p