GREEN

Omiljenoj vrsti pjenušavog vina prijeti potpuno ‘izumiranje’: Hoće li obožavani Prosecco uskoro postati stvar prošlosti?

Klimatske promjene kao velika prijetnja svjetski poznatom, pjenušavom piću
U srcu Europe, usred impresivnih vinograda talijanskih planina, nalazi se pravo ‘pjenušavo’ blago koje je osvojilo srca diljem svijeta - Prosecco. Ovo svjetski prepoznatljivo, bijelo vino s vremenom je postalo obvezni dio svake proslave i drugih svečanih događanja, no zahvaljujući klimatskim promjenama i nemilosrdnim silama koje one donose, a koje potpuno mijenjaju ritam našeg planeta, budućnost ovog kultnog pića neizvjesnija je nego ikada…
 
Priča o Proseccu započinje na valovitim brežuljcima Italije, gdje su generacije i generacije vinara njegovale umjetnost uzgoja grožđa. Ime "Prosecco" potječe od istoimenog sela u regiji Veneto, odakle ovo kultno vino i vuče svoje porijeklo. No, zahvaljujući svom laganom, osvježavajućem i pjenušavom okusu, Prosecco je vrlo brzo stekao popularnost daleko izvan talijanskih granica, a njegov status danas nadilazi sve kulture i kontinente svijeta. Nedavna istraživanja izazvala su veliku zabrinutost među brojnim ljubiteljima ovog pića jer razorne klimatske promjene masovno uništavaju osjetljive vinograde koji se nalaze uz obronke planina, uključujući naravno i - Prosecco.

Jedinstveni okus Prosecca direktna je ‘posljedica’ pozicije njegovog rodnog mjesta koje se nalazi na velikoj nadmorskoj visini. Grožđe koje čini Prosecco uzgojeno je u planinama i, iako je sitnije od klasičnog grožđa, ono daje intenzivne okuse našem omiljenim piću. Ovo grožđe stoljećima uživa u pozamašnoj količini sunčeve svjetlosti, uz niže planinske temperature koje ističu njihov osebujan okus. Iznimna kvaliteta proizvodnje Prosecca potaknula je porast potražnje u svijetu, što je na koncu dovelo do masovnog vinogradarstva na bajkovitim padinama koje se inače smatraju prestrmima za konvencionalni uzgoj.

Nažalost, ekstremne vremenske promjene potaknute promjenjivom klimom uzrokuju iznenadnu eroziju tla i lomljenje padina, čineći ove strme terene znatno opasnijima. Situaciju dodatno pogoršavaju suše zbog kojih je postalo gotovo nemoguće osigurati navodnjavanje područja, a zbog čega su proizvođači Prosecca ove godine doživjeli veliki gubitak; Nakon proljetnih poplava uslijedilo je izrazito sparno ljeto, a oscilacije između takvih krajnosti značajno su smanjile talijansku berbu grožđa.  Problem stvaraju i demografske promjene te urbanizacija koja je rezultirala strahovitom nedostatku radnika u vinogradima čiji je posao u modernom vremenu postao mukotrpan zadatak koji moraju odrađivati u sve ekstremnijim uvjetima.
 

Propast Prosecca značio bi gubitak cijele povijesti jedne zajednice i njihovih kulturnih korijena. Prosecco nije samo piće; to je naša lokalna baština i odraz identiteta naše zemlje”, kazao je Dr. Paolo Tarolli, vodeći autor ključne studije sa Sveučilišta u Padovi.

 
I dok klimatske promjene bacaju sve mračniju sjenu na budućnost Prosecca, za naše susjede Talijane na kocki je mnogo više od običnog pića. Riječ je o stoljetnoj tradiciji, kulturnom blagu i čitavoj zajednici koja se suočava s neizvjesnom budućnošću, a važno je istaknuti i da se izazovi s kojima se Prosecco trenutno suočava odražavaju u borbama s usjevima diljem svijeta. Sve navedeno dovodi nas do jasnog zaključka: Ako ne uspijemo ublažiti učinke klimatskih promjena u skorašnje vrijeme, riskiramo gubitak ne samo Prosecca, već i značajnog dijela svjetske poljoprivredne baštine. Stoga, krajnje je vrijeme da podignemo svijest o hitnoj potrebi rješavanja klimatskih promjena, jer naši današnji postupci odlučuju o tome hoće li obožavani Prosecco i dalje veličati naša slavlja ili će postati tek gorak podsjetnik na (pre)veliku cijenu globalne pasivnosti. 

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 31.08.2023. u 12:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p