GREEN

Oscari postaju sve zeleniji: na crvenom tepihu bi se mogli pronaći samo održivi modni brendovi

Hoće li filmske zvijezde podržati inicijativu Akademije?

Iduće godine u ožujku očekuju nas 95. nagrade Oscara, a dress code je „zeleno“. Oscari su oduvijek događaj koji, uz dodjeljivanje najvažnije i najutjecajnije nagrade iz područja filmske umjetnosti, adresira aktualna globalna pitanja. Tako već nekoliko godina Akademija filmskih umijeća i znanja (AMPAS) ističe važnost održivosti, posebno kroz modu, na svojim događanjima. Ove godine su za sve uzvanike pripremili „Sustainable Style Guide“.

Akademija je na svojim službenim stranicama objavila da su za ovogodišnju dodjelu sklopili partnerstvo s globalnom organizacijom RCDG (Red Carpet Green Dress) kako bi proširili svoju inicijativu održivosti. RCGD je globalna organizacija za promjene koju vode žene, njihova misija je pokrenuti razgovore i akcije o ekološkoj i društvenoj održivosti unutar globalne industrije odjeće i dizajna. Suradnjom su kreirali održivi vodič za odijevanje na 95. dodjeli Oscara koji su uz pozivnicu uručili svim uzvanicima.Vodič sadrži deset općenitih smjernica koje se odnose na izbor materijala i njihovog procesuiranja, inkluzivnosti brendova, porijeklo odjeće i radničkih prava. Tako se ističe važnost odabira prirodnih materijala, rabljene kože, svile iz etičnih i certificiranih izvora. Također, pri odabiru modnih dodataka treba obratiti pažnju na izvore iz kojih dolaze sirovine za nakit te pri odabiru obuće i torbica odlučiti se za plant-based materijale kao alternativu životinjskoj koži. Što se tiče radničkih prava, naglasak je na izboru brendova koji su transparentni i prezentiraju dovoljno informacija o tome gdje su materijali izrađeni te u kakvim radnim uvjetima.

Još jedna općenita i možda najodrživija uputa je ponovno korištenje postojeće odjeće i svih dodataka iz vlastite kolekcije ili mnogih dizajnerskih arhiva. Isto tako nakon dodjele savjetuje se odgovorno postupanje s nošenom odjećom u vidu čuvanja, prekrajanja ili doniranja. Ovu metodu odijevanja već prakticiraju Cate Blanchett, Kiera Knightley, Rita Moreno, Michelle Obama, Kate Moss, Winona Ryder, Tiffany Haddish, Kate Middleton, Gwyneth Paltrow, Jane Fonda.

Nadamo se da ćemo 12. ožujka 2023. na crvenom tepihu Oscara imati priliku vidjeti kako bogati i slavni svojim primjerom predvode inicijativu održivosti.

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 24.11.2022. u 12:21
Tagovi: Oscar, kultura

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p