GREEN

Znate li gdje se nalazi jedinstveni vidikovac s pogledom na jezero, more i otoke?

Pogled koji je teško opisati riječima

Ljeto nam se približava, lijepi dani sve su češći, zato sve više vremena provodimo na otvorenome. Ako ste se ovog proljeća i ljeta odlučili prepustiti otkrivanju destinacija Lijepe Naše, Vransko jezero mora se naći na vašoj listi. Riječ je o jedinstvenoj prirodnoj lokaciji s pogledom na koji ćete teško ostati ravnodušni.

Vjerujemo da mnogi od vas znaju za Vransko jezero, neki i znaju da u Hrvatskoj postoje čak dva. Jedno se nalazi na Cresu, a drugo u Zadarskoj županiji, točnije obuhvaća prostor između Zadra i Šibenika. Vransko jezero u Zadarskoj županiji je park prirode i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Riječ je o rijetkom i gotovo netaknutom prirodnom staništu ptica vodarica. Radi se o posebno važnom ornitološkom području jer je ovdje do sad zabilježeno 256 vrsta među kojima se nalaze i ugrožene vrste, a na zimovanje redovito dolazi više od 100 000 ptica vodarica. Osim što je raj za promatrače ptica, na Vranskom jezeru možete doživjeti jedan od najspektakularnijih pogleda koji se pruža s vidikovca Kamenjak.

Mjesto s kojeg se pruža jedinstven pogled

Vidikovac Kamenjak nalazi se na krškom povišenju iznad samog jezera. Od glavnog dijela vidikovca koji je uređen kao odmorište s klupama i stolovima pruža se nekoliko poučnih staza. Ovaj vidikovac uistinu je poseban jer s bilo koje točke možete vidjeti Vransko jezero, zatim iza jezera more i otoke šibenskog i zadarskog arhipelaga. To prelijevanje različitih krajolika jednog u drugi čini jedinstven prizor koji se ne može vidjeti na mnogo lokacija, a sami vidikovac je odlično mjesto za kratki odmor, piknik ili tek pauzu u obilasku cijelog parka prirode.

Foto: Instagram
Objavljeno: 02.06.2023. u 17:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p