GREEN

Ova država potpuno je zabranila uzgoj i prodaju životinjskog krzna!

Velika odluka koja bi mogla promijeniti sve!
Jeste li znali da se samo na području Europske unije svake godine ubije oko 32,1 milijun životinja isključivo u svrhu proizvodnje krzna? Kune, lisice i rakuni. Glavne su vrste životinja koje se uzgajaju na farmama tvornice krzna, a mahom je riječ o divljim životinjama koje su potpuno neprilagođene okolišu u zatočeništvu. Ove životinje provode svoje kratke i jadne živote u malim, žičanim kavezima, a na koncu su otrovane plinom ili strujnim udarom, i to u trenutku kada im krzno izgleda najblještavije i najsjajnije…

Na svu sreću, globalni stav oko prakse proizvodnje krzna se mijenja velikom brzom, a sve zbog zabrinutosti oko dobrobiti životinja i očiglednih promašaja u etici uzgoja koji se ne jednostavno ne može provoditi na human način. A najveći utjecaj koji bi mogao izazvati velike promjene u cijelom svijetu dolazi iz Kalifornije koja je 1.siječnja 2023. postala prva američka država koja je službeno ukinula trgovinu krznom unutar svojih granica. Ovo je velika stvar prvenstveno zbog činjenice da se toliko odjeće proizvodi upravo u Kaliforniji koja je vrlo često i vodeća sila u postavljanju modnih trendova, a koji potom dolaze i do nas. Prema ovom zakonu, vodeće robne kuće koje posluju po čitavom svijetu, uključujući Macy’s, Bloomingdale’s i Neiman Marcus, ili su zabranile prodaju krzna ili zatvorile rad svojih krznenih salona, a gotovo da i nema kalifornijske tvrtke koje se usprotivila implementaciji politike bez krzna. 
 
Činjenica da se oko 100 milijuna životinja još uvijek uzgaja i ubija na farmama tvornica krzna samo za krzneni kaput, šešir ili neki drugi proizvod je arhaična, pogotovo danas kada znamo da postoje humane, ekološki održive alternative”, poručili su aktivisti. “Pozdravljamo Kaliforniju što odlučno i transparentno vodi borbu protiv krzna i šalje snažnu poruku da životinje zaista više ne bi trebale patiti i umirati za modu.”
 
Prema Ekonomskom popisu iz 2017., prodaja krznene odjeće u SAD-u iznosila je više od 574 milijuna USD. Kalifornija je činila većinu te brojke, zaradivši gotovo 129 milijuna USD u prodaji krzna, a slijedi je New York, koji je prikupio 115 milijuna USD. Te su godine Kalifornija i New York bili odgovorni za 43% prodaje krzna, a što će se sada značajno promijeniti! Iako je uzgoj i prodaja krzna u Hrvatskoj zabranjena više od 10 godina, ne moramo posebno napominjati kako hrvatski potrošači čine toliko neznatan dio u krznenoj industriji. Upravo zato se nadamo kako će ovaj potez kalifornijske vlade inspirirati druge države, ali i druge kontinente, da prestanu zatvarati oči nad ovom nasilnom industrijom kojoj zaista više nije mjestu u svijetu u 2023. godini! 
Foto: Instagram
Objavljeno: 09.01.2023. u 11:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p