GREEN

Imate pregršt odjeće u ormaru i ne znate više što nositi? Pravo je vrijeme za proljetno čišćenje garderobe!

Organizirana garderoba ključ je održivijeg shoppingiranja!

Proljeće je sinonim za nove početke. Kao što se priroda budi i mi se budimo iz zimske stagnacije, stoga nema bolje motivacije da dovedete u red određene dijelove svoje svakodnevice. Čišćenje ormara jedan je od načina kako postići održiviji i pažljiviji pristup modi. Pregledna kolekcija u kojoj nema komada koji vam više ne odgovaraju ili vas ne čine sretnima dat će vam osjećaj slobode, olakšati jutarnje oblačenje i učiniti da istinski uživate u svojim modnim kombinacijama.

Prva stvar koju trebate osvijestiti je da pretrpan ormar ne znači da ćete uvijek imati što za obući, upravo suprotno. Većina nas ima više odjeće nego što nam treba, a komadi koji nikako ne odgovaraju stilu života i osobnom stilu samo će stvarati dodatnu konfuziju i anksioznost pri odabiru. Redovitim čišćenjem ormara uvijek ćete znati s čim raspolažete, više ćete koristiti ono što imate, a tako će i vaše odluke o kupnji biti racionalnije.

Prenamijenite ili prekrojite

Proljetno čišćenje ormara započnite s odvajanjem odjeće na hrpe, a kategorije prilagodite sebi. Zatim se pozabavite neželjenim hrpama. Tijekom cijelog procesa svu odjeću isprobajte i po potrebi se fotografirajte u njoj kako biste uistinu objektivno sagledali sve aspekte. Također, nemojte oklijevati riješiti se ključnih komada. Recimo ako imate nekoliko bijelih košulja, ali baš uvijek nosite samo jednu ili eventualno dvije, ostatka se riješite bez obzira na to što se radi o bezvremenski komadima jer očigledno ne zadovoljavaju sve vaše zahtjeve. Osim recikliranja, najbolje opcije su doniranje, zamjena ili prodaja predmeta koji će možda nekom drugom značiti više nego vama. Neželjene komade možete i prenamijeniti. Na primjer duge traperice odrežite i nosite kao kratke, iznošene majice koristite za čišćenje i sl. Ovo je trenutak gdje možete biti jako kreativni.

Vjerujemo da u svojoj garderobi imate i komada koji vam ne odgovaraju trenutno, ali ih se ne želite riješiti jer su kvalitetni ili imaju neku posebnu vrijednost. U tom slučaju posjetite krojača ili ih sami prekrojite tako da vam odgovaraju. Ovo možda izgleda besmisleno s obzirom na dostupnost i niske cijene odjeće, no ovako možete izbjeći zamku pretjerane kupovine i smanjiti negativne posljedice svojih modnih odluka. Kao posljednju stvar želimo istaknuti da ormar uvijek držite urednim jer ćete tako imati jasnu sliku što imate, što vam nedostaje, a urednim slaganjem i održavanjem produžit ćete životni vijek omiljenih komada.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash
Objavljeno: 22.03.2023. u 16:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p