GREEN

Ovo je prvi grad u Hrvatskoj čiji će kvartovi uskoro postati otporni na klimatske promjene!

Karlovac kao energetski najučinkovitiji grad u Lijepoj Našoj!
Jeste li znali da je Karlovac prvi grad u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u Europi koji je donio prostorni plan kojim će svoje četvrti učiniti održivima, energetski učinkovitima i klimatski otpornima?Karlovac je jedan od predvodnika energetske tranzicije u Hrvatskoj, a sada je u tom pothvatu dobio pomoć od Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koja bi ga mogla plasirati na sam vrh liste energetski najučinkovitijih gradova u Europi.

REGEA je naime bila jedan od partnera u projektu Interreg Europe LC Districts, koji je pokrenut kako bi se modificirali strateški dokumenti za poticanje dekarbonizacije gradskih četvrti. Ideja je bila iskoristiti energetske i klimatske elemente u prostornim planovima. Agencija je priopćila da prostorne planove gradova sjeverozapadne Hrvatske prepoznala kao jedan od ključnih dokumenata koji bi mogao ubrzati ili usporiti dekarbonizaciju gradova i gradskih četvrti. Upravo zato, agencija je napravila sve potrebne analize i dala preporuke kako u prostorni plan uvrstiti mjere iz Akcijskog plana održive energije i klime (SECAP) grada Karlovca.

 

Neki od ključnih dijelova plana uključuju potpunu zabranu fosilnih goriva za grijanje. Toplinu će proizvoditi samo toplane ili dizalice topline, odnosno pumpe. Pothvat je usmjeren na uvođenje viših standarda za korištenje obnovljivih izvora energije na nacionalnoj razini te promiče rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama, a sve kako bi imale najmanje moguće posljedice na naše živote. Tako je Karlovac postao uzor za dekarbonizaciju ostalih hrvatskih gradova, a u izradi prostornog plana korištene su prakse iz Švedske koje su se već pokazale najučinkovitijima! 

Foto: Pexels, Unsplash
Objavljeno: 16.01.2023. u 12:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p