GREEN

Ovo je prvi ‘šumski’ grad na svijetu i moramo priznati da izgleda zaista čarobno!

Mjesto koje želimo posjetiti barem jednom u životu!
Jeste li znali da se u kineskom gradu Liuzhouu već godinama gradi prvi ‘šumski grad na svijetu’ - futuristički grad koji je kao stvoren za borbu protiv zagađenja i koji će se savršeno stopiti s prirodom koja ga okružuje? Ovaj nevjerojatan projekt preuzeo je svjetski poznati tim arhitekata - Stefano Boeri Architetti, tim koji razvija zelene projekte diljem svijeta i koji u potpunosti mijenja izgled i poimanje gradskog života. 

Šumski grad Liuzhouu bit će dom oko 30.000 ljudi, a krasit će ga gotovo milijun biljaka te više od 40.000 vrsta stabala koji zajedno mogu apsorbirati čak 10.000 tona ugljičnog dioksida i 57 tona zagađivača. Uz to, ovolika količina biljaka proizvede približno 900 tona kisika godišnje, što ovo mjesto čini veoma atraktivnim i poželjnim za život, a posebice među onima koji žude za blizinom netaknute prirode. Kao rezultat svega ovoga, ovaj moćni gradić pomoći će u smanjenju prosječne temperature zraka, poboljšanju lokalne kvalitete zraka, stvaranju barijera za buku, stvaranju staništa i poboljšanju lokalne bioraznolikosti u čitavoj regiji.
 
Dakako, grad će biti potpuno održiv i koristit će se obnovljivim izvorima energije, a protezat će se na nevjerojatnih 432 hektara guste šume uz rijeku Liujiang, u sjevernom dijelu Liuzhoua. Grad će sam po sebi imati sve što jedan moderan, urbani grad ima; Komercijalne zone, stambena naselja, rekreacijske prostore, bolnicu te dvije škole. Gradić će biti povezan s Liuzhouom brzom željezničkom linijom, a s obzirom na visoka očekivanja koje je ovaj projekt postavio u svijetu arhitekture, njegov uspjeh uvelike ovisi o dizajniranu mnogih drugih zelenih gradova diljem svijeta! Više o projektu saznajte ovdje

Objavljeno: 22.01.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p